Brexit je tady. Británie je „nezávislá“ a EU poprvé přišla o svého člena

Velká Británie už není členem Evropské unie. Po téměř čtyřech letech od rozhodujícího referenda se polovina Britů dočkala a přišel brexit. Nastal v noci na sobotu, přechodné období však bude trvat ještě nejméně celý letošní rok. A během něj by si výraznějších změn neměli všimnout ani občané Spojeného království, ani členských zemí EU.

Britové byli v Evropské unii téměř půl století. Do tehdejších Evropských společenství (ES) vstoupili na třetí pokus v lednu 1973, aby zažehnali ekonomické problémy, do nichž se království propadlo mimo jiné kvůli rozpadu impéria. O dva roky později si v referendu potvrdili, že v ES chtějí zůstat. 

A byli to opět oni, kdo se 23. června 2016 rozhodl, že v současné EU už nadále nechtějí být. Tedy 51,9 procenta z nich.

Začalo brexitové martyrium, které nakonec trvalo tři a půl roku. Británie je první zemí, která z EU odešla, a nikdo tak přesně nevěděl, do čeho jde. 

Jak se brzy ukázalo, celý proces není tak jednoduchý, jak brexitáři tvrdili. A ani tak výhodný. Brexit dosud stál Brity téměř tolik jako jejich dosavadní členství v Unii.

Kvůli situaci v britském parlamentu se od června 2016 uskutečnily dvoje volby a samotný odchod z EU byl třikrát odložen. Připomeňme, že původně měl brexit nastat už 29. března 2019. Počítáme-li i Davida Camerona, který rezignoval krátce po zlomovém referendu, během vyjednávání se v zemi vystřídali tři premiéři. 

Po Therese Mayové, které britští poslanci vytrvale odmítali schválit brexitovou dohodu vyjednanou v Bruselu, přišel Boris Johnson s heslem „Get Brexit Done“ (Dotáhněme brexit do konce). A konečně uspěl. Všechny formality k opuštění EU se však dokončily jen pár dní před dnem D. 

Rozvodovou dohodu podepsali v pátek 24. ledna za Evropskou unii  předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel. Dokument následně dostal Londýn, kde ho svým podpisem stvrdil i Johnson. Zákon nutný k ratifikaci pak podepsala královna Alžběta II. A 29. ledna dohodu ratifikoval i Evropský parlament, což byla definitivní tečka. 

Brusel se rozloučil s Brity. Není to sbohem, jen na shledanou, zaznělo

Británie mohla jít. Ještě předtím ovšem přivítala svého historicky prvního velvyslance Evropské unie. Stal se jím Portugalec Joao Vale de Almeida. Do čela diplomatické delegace EU v Londýně se postavil 1. února, tedy v okamžik zisku britské „nezávislosti“.

„Myslím, že se Britům ulevilo, ale už po prosincových parlamentních volbách, kdy konzervativci získali pohodlnou většinu k prohlasování kroků, které chtěli k dotažení brexitu udělat. Mluvil o tom i Boris Johnson, že může začít proces k hojení společnosti,“ říká pro iDNES.cz analytik Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) Kryštof Kruliš.

Britská veřejnost je podle něj pořád rozdělená, ovšem i ti poslední, kteří ještě doufali ve zvrácení výsledků referenda, se už s brexitem smířili. „A ti, kteří stále podporují členství Británie v Unii, se teď spíš upínají k přesvědčování ostatních, aby země do EU někdy v budoucnu znovu vstoupila,“ líčí.

1. Co tedy můžeme čekat v době pobrexitové?

„Hlavní změna nastává v politické rovině. Britští zástupci nebudou spolurozhodovat v institucích Evropské unie, europoslanci zvolení za Británii opustí Evropský parlament, Británie také nebude hlasovat v Radě ani v Evropské radě. Unie už formálně nebude mít osmadvacet členů, ale dvacet sedm. To je asi ta hlavní změna,“ popisuje expert.

Obyvatelé EU ani Británie zatím podle něj nic nepoznají. „V platnosti bude přechodné období, které znamená, že Británie bude mít stejný režim v přístupu na vnitřní trh Evropské unie, včetně volného pohybu zboží, služeb, kapitálu a osob, jako měla doposud,“ vysvětluje.

„Ani občané, podniky, exportéři nebo někdo, kdo třeba využívá služby z Británie, nakupuje na britských e-shopech či je zvyklý nakupovat britské zboží v řetězcích tady v Čechách, zatím nepozná žádný rozdíl. A z pohledu Britů to bude to samé. Pokud jsou zvyklí nakupovat něco na kontinentu, nebude je čekat žádná překážka,“ dodává Kruliš.

2. Cestování do Británie a zpět

Vzhledem k přechodnému období, které by podle plánů britského premiéra mělo skončit na konci letošního roku, se s 1. únorem nemění ani podmínky pro cesty do Spojeného království. Cestovat se dá s platným pasem nebo průkazem totožnosti občana země EU, stejně jako dosud. 

Po skončení tohoto období však mohou britské úřady vyžadovat vízum třeba po lidech, kteří budou chtít v Británii navštívit svého příbuzného, který tam žije.

„Pro turisty se nic nemění a s největší pravděpodobností se nic nezmění ani do budoucna. Británie je zemí, která má ke kontinentu hodně blízko a má k němu své vazby. Není důvod zavádět nějaký vízový režim se státy EU. Poptávka po tom není ani na britské, ani na unijní straně,“ říká Kruliš.

3. Práce a bydlení

Všichni Britové, kteří žijí v zemích EU a nemají dvojí občanství, s brexitem ztratili unijní občanství, a nebudou tak moci volit v místních volbách nebo kandidovat do úřadů. Kromě toho si však uchovají stejná práva k pobytu a sociální jistoty. A stejně tak občané EU, kteří nyní žijí v Británii. 

Po přechodném období bude lidem dovoleno v Británii zůstat, pokud po pěti letech požádají o trvalý pobyt. Podle zprávy britského ministerstva vnitra už skoro 2,5 milionu přistěhovalců z EU do konce loňského roku získalo povolení zůstat po brexitu v Británii. Ministerstvo v souvislosti s tím přijalo přes 2,7 milionu žádostí o „status usedlíka“, od Čechů jich přišlo 33 tisíc.

„Pořád je možnost odjet do Velké Británie a začít tam pracovat bez zvláštních procedur nebo nutnosti žádat o pracovní povolení. Dá se to přirovnat k pozici Norska, které je také členem Evropského hospodářského prostoru, ale není členem EU, takže nemá vliv na rozhodování jejích institucí,“ říká Kruliš.

Británie fakticky zůstává v celní unii s EU a na jejím jednotném trhu. Nadále se také musí řídit všemi unijními pravidly. Poté bude záviset na tom, co přesně si Británie během přechodného období vyjedná.

„Předpokládá se, že britská vláda zavede bodový systém pro imigraci, který bude inspirovaný tím, co mají v Austrálii. V zásadě se budou vybírat profese, které bude poptávat, a lidi, u kterých bude chtít, aby se v Británii usídlili,“ popisuje analytik s tím, že Britové jen chtějí získat zpět kontrolu nad tím, kdo se do jejich země může přistěhovat a kdo ne. Jedním z důvodů, proč těsná většina Britů hlasovala pro odchod z EU, byla migrace z východní Evropy.

„Pokud nebudete mít některou z těchto profesí, nebude asi problém získat alespoň turistické vízum nebo udělat nějakou obchodní návštěvu, ale už tam nebude automatické právo usadit se v Británii a požívat stejná práva, jako když se občané EU přestěhují do jiné členské země. Lidé budou závislí na imigrační legislativě Spojeného království,“ nastiňuje situaci, která by mohla nastat už příští rok.

4. A co Severní Irsko?

„Ani pro obyvatele Severního Irska se 1. února nic nemění. Pořád platí volný pohyb osob, a zatím tak ani není potřeba řešit otázku režimu na hranici mezi Severním Irskem a Irskou republikou. Severní Irsko je vlastně jediným územím Spojeného království, kde je už dopředu známo, jaký režim tam bude poté, co přechodné období skončí. Je totiž součástí brexitové dohody,“ upozorňuje Kruliš.

Odkazuje tak na problém, který komplikoval britský odchod už od chvíle, kdy se pro něj lidé rozhodli. „Aby nemuselo docházet k hraničním kontrolám na hranici uvnitř irského ostrova, budou celní povinnosti a případné kontroly přeneseny do oblasti mezi Severním Irskem a zbytkem Spojeného království. Severní Irsko bude s Británií v jednotném celním prostoru.“

Už žádný brexit. Po odchodu Británie z EU se ze slova stane ve vládě tabu

„Ovšem pokud bude zboží putující z Británie do Severního Irska pokračovat dále do Irské republiky nebo ostatních částí Evropské unie, bude muset projít kontrolou právě proto, aby nedocházelo k obcházení unijních celních pravidel. A pokud zboží zůstane v Severním Irsku, budou si moci podnikatelé požádat o vrácení přiměřeného cla, aby se dostali na stejný režim jako ve Spojeném království. Je to nový konstrukt, který se bude muset ověřit v praxi. Boris Johnson i různí ministři se k tomu zatím pokaždé vyjadřují trochu jinak,“ říká analytik.

Dodává, že i výsledná podoba režimu v Severním Irsku bude záviset na tom, jaký se domluví pro zbytek království. „Pokud totiž bude mít s Evropskou unií dohodnutou širokou a hlubokou zónu volného obchodu, tím pádem bude i menší nutnost kontrolovat přechod zboží mezi Spojeným královstvím a Severním Irskem. Ale o tom všem se teprve bude jednat,“ uzavírá Kruliš.

24. ledna 2019

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Pokud chceme mír, musíme se připravit na válku, říká šéf Evropské rady Michel

19. března 2024  6:52

Evropa musí v reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu...

Izraelci zaútočili na Rafáh a tábor Nusajrát, zemřelo nejméně 20 Palestinců

19. března 2024  6:20

Při izraelském útoku v Pásmu Gazy v úterý brzy ráno zemřelo nejméně 20 Palestinců. Čtrnáct jich...

Poslanci budou po sporu Babiše a Lipavského jednat o bezpečnostních hrozbách

19. března 2024  6:05

Na schůzi nazvané Bezpečnostní hrozby pro Českou republiku se scházejí poslanci. Předcházela jí...

Dalších šest let s Putinem: dosáhl toho, co chtěl, nejspíš ještě přitvrdí

19. března 2024

Premium Vladimir Putin si může gratulovat. I když se mu na Západě mnozí vysmívají, že v Rusku zorganizoval...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...