Po započtení dluhů se hodnota transakce vyšplhá na 15 miliard dolarů

Po započtení dluhů se hodnota transakce vyšplhá na 15 miliard dolarů | foto: AP, ČTK

Ford prodal autopůjčovny Hertz

  • 1
Autopůjčovny Hertz mění majitele. Americká automobilka Ford je za 5,6 miliardy dolarů prodá skupině soukromých investorů. Ford tak chce konsolidovat své hospodaření a získané peníze investovat do posílení pozice na trhu a vývoje nových modelů.

Novými majiteli se stane investorské uskupení, jehož členy jsou firmy Clayton Dubilier & Rice, Carlyle Group a Merrill Lynch Global Private Equity.

Pokud se započítají i dluhy Hertzu, které na sebe noví majitelé berou, dosáhne hodnota transakce až 15 miliard dolarů. Celý obchod by se měl uzavřít do konce roku.

„Pro hospodaření Fordu je to mírné plus,“ míní analytik Burnham Securities David Healy. „Hertz se pro ně stal okrajovou oblastí podnikání.“

Ford původně zvažoval i možnost, že by akcie Hertzu umístil na burzu, přímý prodej investorům mu ale zaručí peníze rychleji a bez administrativních průtahů spojených se vstupem na kapitálový trh.

Hertz je podle analytiků ideální firmou pro soukromé investiční skupiny. Ty většinou dávají přednost firmám se stabilním a vysokým přílivem peněz, mezi něž autopůjčovna patří.

Hertz vznikl v roce 1918 a vlastnil na konci srpna 426 000 vozů. Loni příjmy společnosti stouply o 13 procent na 6,7 miliardy dolarů. Firma nabízí pronájem vozů na 7400 místech ve 150 zemích. Kontroluje 30 procent trhu na 180 největších
amerických letištích.

Spojení s Fordem však Hertz úplně nepřeruší. V červenci autopůjčovna souhlasila, že bude až do srpna 2010 kupovat a propagovat vozy Ford. Výměnou za to Ford zaplatí podle agentury AP Hertzu každým rokem polovinu reklamních nákladů.

,