Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Ondřej Littera, MAFRA

Firma, která zastavila Škodu, končí v Chrastavě. Jde od vody

  • 17
Společnost Grupo Antolin Bohemia končí s výrobou dílů pro automobily v Chrastavě na Liberecku. Přestěhuje ji o sedm kilometrů do liberecké průmyslové zóny Sever. Důvodem jsou obavy zákazníků, že by mohla řeka Nisa protékající těsně vedle závodu znovu paralyzovat výrobu.

"Je to definitivní, smlouvy jsou již podepsané," řekl finanční ředitel Grupo Antolin Tomáš Zapadlo. Samotné stěhování by mělo proběhnout příští léto. Firma podepsala smlouvu se společností VGP, která se stavbami továrních hal zabývá. Zaberou část současného areálu firmy Baumatic a vedle toho postaví i další halu. "Budeme větší než v Chrastavě, získáme ještě další projekty," dodal Zapadlo.

Grupo Antolin smetla na začátku srpna velká voda. Kvůli tomu se na dva dny zastavila výroba aut ve Škodě Auto, protože automobilka neměla potřebné díly. Škody mohly být ještě větší, řada jiných zákazníků ale měla naštěstí celozávodní dovolenou. Výrobu se podařilo obnovit během jednoho týdne. Firma dodává řadě velkých automobilek především stropní panely.

Podle odborového předáka Milana Šubrta z Asociace samostatných odborů je důležité, že firma nebude propouštět a zaměstnanci přejdou do nového závodu. "Budeme muset řešit dopravu lidí z Chrastavy i Hrádecka, odkud dojíždí hodně lidí," podotkl Šubrt. Ve firmě pracuje 550 lidí, v Chrastavě je jedním z největších zaměstnavatelů.