Fiat nutí GM ke koupi automobilové divize

Italská strojírenská skupina Fiat a americká automobilka General Motors se nedohodly na tom, zda má italská firma právo přinutit amerického partnera ke koupi své problémové automobilové divize. Obě firmy nyní mají možnost předložit celou záležitost soudu v New Yorku.

Firmy se teď mohou obrátit k soudu v New Yorku.

Společnost Fiat oznámila, že trvá na tom, že může od dnešního dne kdykoliv využít opci na prodej své divize Fiat Auto automobilce GM. Mluvčí GM naopak potvrdil, že podle jeho firmy opce ztratila platnost po restrukturalizačních krocích, které
změnily tvář celé divize.

Prodejní opce Fiatu je součástí smlouvy z roku 2000, kdy společnost GM koupila 20 procent akcií Fiat Auto a za to dala Italům asi šest procent akcií svého podniku.

Součástí partnerství jsou i společné podniky na nákup dílů a vývoj motorů.

"Přes snahy o vyřešení sporu ohledně zbývajících průmyslových a finančních problémů v rámci partnerství nebylo dosaženo dohody," uvedla dnes společnost Fiat. Termín pro urovnání sporu ohledně opce vypršel v úterý o půlnoci, uvedla agentura Reuters.

Investoři předpokládali, že největší světová automobilka General Motors zaplatí Fiatu za to, aby své opce nevyužil. Analytici uvedli, že GM by musela Fiatu zaplatit zhruba tři miliardy eur, aby pro něj bylo výhodné vzdát se opce a čelit nákladům na oživení divize.