Manželé Radka Prokopová a František Fabičovic, majitelé břeclavského výrobce...

Manželé Radka Prokopová a František Fabičovic, majitelé břeclavského výrobce sanitární techniky Alca plast (uprostřed), při představování kandidátů na titul světového EY Podnikatele roku v Opeře v Monte Carlu, 5. června 2019. | foto: EY, Studio Phenix

Podnikatel roku vrcholí, Česko v Monaku zastoupí výrobce sanitární techniky

  • 0
Monako (od zpravodaje iDNES.cz) - V Monaku startuje již devatenáctý ročník celosvětové soutěže EY Podnikatel roku. Česko na něm jako vítězové národního kola zastupují manželé Radka Prokopová a František Fabičovic, majitelé břeclavského výrobce sanitární techniky Alca plast. Vítěz soutěže, na níž dosud z Česka nikdo neuspěl, bude vyhlášen v sobotu večer.

Pětičlenná porota složená z vítězů z minulých let bude vybírat mezi podnikatelskými šampiony ze 47 zemí. Jde obvykle o střední až větší firmy, které mají za sebou řadu let úspěšného podnikání. Většinou jde o soukromé firmy. Jejich celkové roční tržby dosahují dohromady 44 miliard dolarů, za poslední tři roky zaznamenaly průměrný růst o 257 procent. Zaměstnávají dohromady 159 tisíc lidí.

Porota ovšem při hodnocení nekouká pouze na finanční úspěchy jednotlivých kandidátů - ty mají většinou všichni výborné. Posuzuje také jejich podnikatelského ducha, životní příběh či přínos pro společnost. Podnikatelé musejí porotu osobně přesvědčit, že by titul měli získat právě oni. Záleží tedy i na tom, jak dokážou před porotci své úspěchy „prodat“.

Řada firem, jejichž zástupci do Monaka přijeli, je v Česku celkem neznámá. Byť obvykle nejde o firmy, které působí jen na svém domácím trhu. Mezi letošními národními vítězi jsou však také v tuzemsku známá jména - například trojice německých zakladatelů autobusového dopravce Flixbus či Yves Guillemot, který spoluzakládal světoznámé francouzské vydavatelství počítačových her Ubisoft.

Firmy přicházejí z různých odvětví, počítačové hry zastupuje třeba také slovenské Pixel Federation Šimon Šicko. Silné zastoupení proti předchozím ročníkům má i zemědělský a potravinářský sektor, včetně biotechnologií. Jsou tu i podnikatelé, které se zabývají vzděláváním. A vedle tradičních odvětví přijeli do Monaka i podnikatelé, jejichž firmy se zabývají technologiemi, robotizací a umělou inteligencí.

Sanitární technika z Břeclavi

Čeští vítězové, Prokopová a Fabičovic, založili Alca plast v roce 1998. Začínali jen s několika vlastními výrobky, dnes jejich portfolio čítá téměř šest stovek sanitárních produktů, mimo jiné různé typy sifonů, ventilů, vpustí, žlabů a dalších druhů odvodnění, armatury, splachovače nebo WC sedátka.

Roční obrat jejich firmy je kolem 1,6 miliardy korun, čistý zisk dosáhl předloni 340 milionů. Firma zaměstnává asi 500 lidí.

V sanitární technice nyní patří k lídrům na tuzemském trhu. „Ve všech domácnostech sifon pod umyvadlem od nás nebude, na druhou stranu jsme za dvacet let existence firmy dodali na český trh osm milionů sifonů z celkového počtu asi 60 milionů,“ říká Fabičovic. 

Od roku 2001, kdy se světový vítěz v knížectví na Azurovém pobřeží vyhlašuje, nicméně ještě nikdo ze střední a východní Evropy nevyhrál. Loni vyhrál brazilský developer Rubens Menin Teixeira de Souza, který se zaměřuje se především na bydlení pro lidi s nižšími příjmy.

Česko loni reprezentoval majitel pelhřimovské strojírenské firmy Agrostroj Lubomír Stoklásek.