Do Lovosic míří třetí japonská firma

Japonci nechtějí nechat nikoho na pochybách, že jim patří po Němcích druhá příčka mezi investory v českém průmyslu. Do průmyslové zóny v Lovosicích míří už třetí firma ze země vycházejícího slunce. Společnost Aoyama Seisakusho tam chce vybudovat továrnu na výrobu spojovací techniky pro automobilový průmysl.

Podle vládní agentury CzechInvest by se mělo začít stavět už příští rok. "Uvedený projekt vytvoří téměř dvě stě nových pracovních příležitostí během tří let, přičemž celková investice přesáhne 25 milionů dolarů," uvádí agentura.

Zahájení výroby spojek, svorníků, matek, nýtů, plastových součástek a elektroinstalačního materiálu používaného při montáži automobilů se plánuje na začátek roku 2004.

Aoyama postaví svůj závod vedle továrny Tokai Rika, která v Japonsku sídlí ve stejném městě. Lovosice si společnost vybrala díky dobré logistice a výhodám, které nabídlo místní zastupitelstvo.

Prvním japonským investorem v lovosické průmyslové zóně byla společnost TRIS. Následovala firma Tokai Rika patřící do skupiny automobilky Toyota, která začne v roce 2005 v Kolíně vyrábět miniautomobily spolu s francouzským koncernem PSA Peugeot/Citroën.

Japonci už s pomocí Czechinvestu v České republice investovali zhruba 1,3 miliardy dolarů.