Čínská automobilka Chery bude spolupracovat s Chryslerem. Malá čínská auta mají proniknout na americký trh.

Čínská automobilka Chery bude spolupracovat s Chryslerem. Malá čínská auta mají proniknout na americký trh. | foto: Profimedia.cz

Chrysler vytvoří alianci s čínskou Chery

  • 5
Americká automobilka Chrysler Group vytvoří alianci s čínským výrobcem aut Chery Automobile. Vozy vyráběné v Číně by tak mohly vůbec poprvé putovat na americký trh. Alianci již povolila čínská vláda, oznámil mluvčí Chrysleru Mike Aberlich.

"Oficiální ceromoniál k podepsání spolupráce je naplánován na středu," dodal Aberlich.

Automobilka Chrysler již dříve oznámila, že potřebuje najít partnera, který by vyráběl malá auta pro Spojené státy i pro rozvíjející se trhy.

Na spolupráci s východočínskou Chery se Chrysler dohodl již loni v prosinci. Celou transakci však pozdržel prodej Chrysleru mateřskou společnost DaimlerChrysler fondu Cerberus Capital Management. - více zde

Mateřskou firmu by měl Chrysler opustit tento měsíc.

Obrázek

Chery by měla vyrábět pro Chrysler malé vozy. Jejich obliba se zvyšuje kvůli nižší ceně i spotřebě pohonných hmot.

Mnozí odborníci předpokládají, že se čínské automobilky stanou agresivním hráčem na americkém trhu. Někteří se naopak domnívají, že se první čínské vozy budou v USA prodávat těžko.

Narazí prý na obavy Američanů ohledně bezpečnosti a kvality čínského zboží.

Chery je úspěšný díky prodeji levných aut, která vyváží do rozvíjejících se zemí. Má několik montážních továren v zahraničí, včetně Íránu, Malajsie, Ruska, Ukrajiny, Brazílie a Egypta.

Letos chce východočínská automobilky prodat 393 tisíc vozů, což je téměř o třicet procent více než loni. Pro Chrysler by mohla Chery vyrábět kombík Shooting Sport Concept. - více zde

Na americký trh by přes Evropu chtěly proniknout také čínské automobilky Brilliance a Ssangyong, která patří Shanghai Automotive Industry.

, ,