Odvézt jablka do moštárny je jednou z mnoha možností, jak je zpracovat.. Ilustrační foto

Odvézt jablka do moštárny je jednou z mnoha možností, jak je zpracovat.. Ilustrační foto | foto: Libor Teichmann, MF DNES

Chci vrátit české ovoce na český trh, říká majitel mobilní moštárny

  • 46
Tomáš Soška ze Sosnové na Opavsku chce vrátit české ovoce na český trh. On sám pěstuje, ale také zpracovává biopotraviny. A nápomocný je v tom i dalším pěstitelům. Před časem si totiž pořídil pojízdnou moštárnu, se kterou objíždí pěstitele nejen v České republice, ale i v zahraničí.

"Pojízdná moštárna je kombinace technologie, která ve světě existuje, ale ne na ovoce. Původně se tam lisovalo víno. Naše pojízdná moštárna je doplněna o technologie, které umožňují zpracovávat ovoce i zeleninu. V České republice se tak jedná o prototyp," vysvětluje Tomáš Soška.

V Sosnové vyrábějí jedenáct druhů ovocných šťáv, které distribuují přes internetový obchod, ale také přímo do prodejen zdravých výživ, několika obchodů a zdravotnických zařízení či školákům prostřednictvím programu Ovoce do škol.

Tomáš Soška je přesvědčený, že české ovoce na český trh patří a neměly by ho vytlačovat potraviny dovážené ze zahraničí. "České potraviny jsou prostě obecně Čechům daleko bližší. Jsou pro ně zdravější. A není ani důležité, jestli je to biopotravina, nebo ne. Zároveň je třeba mít na paměti, že biopotravina by neměla nahradit nějaký stravovací režim, ale měla by být jeho doplňkem," říká Soška.

Malí pěstitelé vidí v biopotravinách šanci prorazit

A co ho vlastně k pěstování biopotravin přivedlo?

"Donutil mě k tomu trh. Protože vstupem České republiky do Evropské unie byl potlačen zpracovatelský průmysl. Tím pádem nebylo kam dodávat a na trhu zůstal obrovský přetlak ovoce. Další problém jsou obchodní řetězce. Postavily hráz mezi zákazníkem a výrobcem a určují, koho k zákazníkovi pustí a koho ne. A my jakožto malí pěstitelé nemáme šanci, protože nejsme schopni splnit jejich kvantitativní požadavky," vysvětluje.

Proto se dal na biopotraviny, které se velkým výrobcům nevyplácí.

Samotnému sadařství se věnuje ale jen chvíli. "Statek koupil děda v roce 1921 jako zbytkový statek na první pozemkové reformě. Protože jsme ale v oblasti Sudet, tak nám od roku 1939 do roku 1991 tyto majetky obhospodařovali jednou Němci, podruhé zase komunisté. Můj otec pak požádal o vrácení nemovitostí. Tehdy mu bylo zhruba 66 a začal podnikat v zemědělství. Všichni jsme ho od toho zrazovali, že je v uvozovkách nesmysl podnikat dneska v zemědělství. Ale s přibývajícími lety se začal měnit vztah k přírodě, k tomu, že člověk dělá na čerstvém vzduchu… a tak dále. A nakonec, protože začal i nemocnět, jsem firmu převzal.“

Vitaminátor

Je 100% jablečná šťáva, kterou vyrábějí v Sadech Sosnová. Stala se Českou biopotravinou roku 2009. Odborná porota se na jejím vítězství tehdy shodla jednomyslně. Oslnila ji výborná chuť moštu a především skutečnost, že mošt vzniká prostřednictvím pojízdné moštárny. Firma tak zpracovává nejen vlastní produkci, ale službu nabízí i dalším pěstitelům ovoce či zeleniny.