Letos mají prodeje přinést zhruba miliardu korun. Ilustrační foto.

Letos mají prodeje přinést zhruba miliardu korun. Ilustrační foto. | foto: Radek Cihla, MAFRA

České dráhy se zbavují bytů a domů, chtějí ušetřit za údržbu

  • 58
České dráhy začaly nejrychleji v historii rozprodávat své nemovitosti. Firmě má výprodej nepotřebných domů či bytů přinést nejen hotovost, ale současně ji zbavit starostí s údržbou. Prodeje se dotknou i současných a bývalých zaměstnanců drah. Dráhy jim nabídnou zhruba 1 200 bytů, které jsou ve 470 malých bytových domech.

"Dohodli jsme se s odbory, že současní nájemníci dostanou možnost koupit byty za odhadní cenu," uvedl náměstek generálního ředitele ČD pro správu majetku Milan Matzenauer.

Ta se podle drah hodně liší v závislosti na lokalitě. Lze však předpokládat, že průměrná cena jednoho bytu nepůjde pod půl milionu korun. V takovém případě by dráhy jejich prodejem mohly získat nejméně 600 milionů korun.

Byty mohou podle dohody koupit i přímí příbuzní dosavadních obyvatel.

Pokud nájemníci byty nekoupí, nabídnou je dráhy dál. Jde o byty s regulovaným nájmem. "Většinou tam bydlí naši bývalí zaměstnanci," upřesnil Matzenauer. Nájemníci se budou muset dohodnout, že dům koupí celý, většinou jde o domy se čtyřmi a pěti byty.

Pokud nájemníci na prodej nepřistoupí, dráhy jim nabídnou bydlení na nádražích a kupce pro neprodané byty budou hledat v dražbách. "Snažili jsme se, aby podmínky odprodeje byly důstojné," komentoval jednání o bytech Jan Bitter z Odborového sdružení železničářů.

Dráhy si zatím ponechají zhruba 2 500 bytů, které mají na samotných nádražích. Ty jsou však často v katastrofálním stavu. Zisk z prodeje nemovitostí chtějí dráhy použít na rekonstrukci nádraží.

Letos až miliarda z nemovitostí

České dráhy jsou jedním z největších vlastníků nemovitostí v Česku. Jejich hodnota je podle Matzenauera zhruba 20 miliard korun, téměř polovina drážního majetku.

Letos mají prodeje přinést zhruba miliardu korun. Výnos z velké části ovlivní plánovaný prodej pozemku u pražského Masarykova nádraží za necelou půlmiliardu korun. Tato částka následně půjde na opravu tohoto nádraží. Na prázdných pozemcích vyrostou nejspíše byty a kanceláře.

Dráhy se zbavují i dalších budov: oznámily třeba prodej Šporkovského paláce v Hybernské ulici v centru Prahy. Po dvou neúspěšných dražbách hledají nového majitele výběrovým řízením,minimální cena je 300 milionů korun. V nabídce jsou například i dům v Praze na Vinohradech, v Ostroměři na Jičínsku nebo v Domažlicích.