vlak, železnice, čd, české dráhy, lokomotiva, 754, rychlík, železná ruda

vlak, železnice, čd, české dráhy, lokomotiva, 754, rychlík, železná ruda | foto: iDNES.cz

České dráhy mohou zaplatit až stovky milionů korun pokuty

  • 7
České dráhy dostanou pokutu za zneužití dominance v nákladní dopravě. Za zjištěné prohřešky by mohly dráhy dostat i sankci ve stovkách milionů korun. ČTK to dnes potvrdil předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Pecina.

Jeho lidé nyní rozhodnutí připravují a zvažují výši pokuty s ohledem na to, že ČD vlastní stát, a šlo by tak "jen o přesun státních peněz z místa na místo". Radí se proto s Evropskou komisí.

Dráhy se k případu odmítly vyjadřovat, dokud nedostanou oficiální vyjádření od antimonopolního úřadu. iDNES.cz to řekla mluvčí ČD Cargo Simona Hradilová.

Na státní podnik si u úřadu stěžoval jeden slovenský konkurent. České dráhy podle něj používaly techniky, které jsou dominantnímu soutěžiteli zakázány.

ČD ale tvrdí, že v daném sektoru nemají dominantní postavení. ÚOHS se touto otázkou zabýval poměrně dlouho, několikrát kvůli tomu oddálil své rozhodnutí. Zjistil, že má firma vedoucí postavení hlavně v převozu sypkých hmot, třeba uhlí. Jinde ale začíná zápasit s konkurencí silniční dopravy.

Přesto se prý dráhy dopustily řady prohřešků. "Tam by nemělo být co řešit," uvedl k tomu Pecina.

,