Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Česká pojišťovna loni zvýšila zisk o 1,5 miliardy

  • 27
Česká pojišťovna loni vydělala 7,4 miliardy, meziročně o 1,5 miliardy korun více. Na pojistném společnost vybrala přes 38 miliard, tedy zhruba o šest procent méně než v roce 2008. Důvodem byl hlavně plánovaný útlum finančních rizik.

Celkem vybraly tuzemské pojišťovny na pojistném během loňského roku téměř 140 miliard, což byl meziroční nárůst o 2,5 procenta.

Pozitivní hospodářský výsledek byl podle mluvčího Václava Bálka založen zejména na výnosech z investic a také na provozních výsledcích, v nichž se projevily úspory v provozních nákladech.

"Meziročně vyšší zisk jsme dosáhli v době, která byla poznamenaná světovou ekonomickou krizí," uvedl generální ředitel pojišťovny Ivan Vodička.

Roste pojištění domácích mazlíčků

Významným faktorem nižšího předpisu pojistného byl podle něj pokračující útlum pojištění finančních rizik. "To v době hospodářské krize představuje nadměrně rizikovou oblast, již jsme se rozhodli v loňském roce opustit," poznamenal Vodička.

Předepsané pojistné neživotního pojištění dosáhlo loni 24,4 miliardy korun.

Největší meziroční nárůsty zaznamenalo pojištění domácích zvířat s 67procentním růstem a pojištění velkých rizik a občanských staveb se šestiprocentním, respektive čtyřprocentním meziročním nárůstem. Předepsané pojistné v životním pojištění činilo 13,6 miliardy korun.

Vlastní kapitál České pojišťovny se k 31. prosinci 2009 zvýšil meziročně o více než tři miliardy na 21,8 miliardy korun. Bilanční suma byla 126 miliard korun a hrubá výše technických rezerv přestavovala 90 miliard korun.

,