Autobazar AAA

Autobazar AAA | foto: AAA Auto

Bývalý šéf autobazarů AAA Denny prodává většinu ve firmě

  • 166
Bývalý majitel a šéf autobazarů AAA Anthony Denny chce prodat nadpoloviční balík akcií firmy, kterou před dvaceti lety zakládal. V podniku, který sídlí v Nizozemsku a působí i v České republice, si chce ponechat pouze menšinový podíl.

"Celý proces by měl trvat přibližně jeden až dva roky," citovala společnost AAA Dennyho v tiskovém prohlášení.

Zakladatel firmy už dříve v letošním roce naznačil, že se chce stáhnout. "Již nějakou dobu jsem zvažoval svůj ´podnikatelský důchod´. Budování společnosti jsem věnoval dvacet let svého života. Celkem úspěšně jsem provedl AAA Auto ekonomickou krizí a dovedl společnost k velmi solidní ziskovosti," řekl Denny, který vedl firmu od jejího založení v roce 1992.

Majitel "áček" letos v červenci předal řízení autobazarů Karolíně Topolové (čtěte Autobazary AAA vyměnily šéfa).

S žádným konkrétním zájemcem Denny podle Topolové nejedná. Jeho rozhodnutí by nemělo mít vliv na chod firmy. "Společnost se v rámci svých obchodních aktivit řídí svými dlouhodobými strategickými záměry a informace o chystaném prodeji majoritního podílu pana Dennyho na tom v tuto chvíli nic nemění," sdělila ČTK.

Jaké části akcií se prodej týká, firma AAA neupřesnila. Nyní vlastní Denny zhruba 77,6 procenta akcií, z toho téměř 74 procent prostřednictvím firmy Automotive Industries a zbytek spravuje osobně. Akcie skupiny autobazarů se obchodují na burzách v Praze a Budapešti.

Zbylých 22,4 procenta drží soukromí investoři, část z nich zaměstnanci a manažeři firmy. Jako poradci pro prodej byly v rámci oznámené transakce vybrány společnosti PricewaterhouseCoopers a Patria Corporate Finance.

V posledních dvou dekádách AAA Auto vyrostlo v největšího prodejce ojetin ve střední a východní Evropě. Loni "áčka" prodala téměř 45 tisíc ojetých vozů a dosáhla obratu 276 milionů eur, tedy zhruba 6,9 miliardy korun při současném kurzu koruny. AAA Auto má sedmnáct poboček v Česku, devět na Slovensku a jednu v Rusku. Na podzim plánuje otevřít jednu novou pobočku v Česku, jednu na Slovensku a dalších několik v průběhu příštího roku.