V souboji Boeing - Airbus letos zatím vítězí Američané

V souboji Boeing - Airbus letos zatím vítězí Američané | foto: Reuters

Boeing získal zakázku za deset miliard dolarů

  • 13
Tradiční rivalové Boeing a Airbus se předhání, kdo získá cennější obchodní kontrakty. Na začátku prosince jásal Airbus, když uzavřel obchod s čínskými aerolinkami za 9,5 miliardy dolarů. O týden později ho přebil americký Boeing, když se dohodl s australským Qantasem na zakázce za deset miliard.

I v boji o Qantas se Američané utkali se svým věčným soupeřem z Francie. Tomu nepomohla ani masivní reklamní kampaň v australském tisku, propagující letadla A350.

Předmětem obchodu je 65 letounů B787 Dreamliner, což je přímý konkurent airbusů A350, uvedla agentura Reuters. Kromě toho se Boeing s Qantasem dohodl na možnosti prodeje dalších 50 letadel.

Qantas je osmá největší letecká společnost na světě podle tržní kapitalizace.

Generální ředitel Qantasu Geoff Dixon řekl, že B787 vybrali nejen kvůli nízké ceně, ale i kvůli technologii, nízké spotřebě paliva a vysoké doletové vzdálenosti, píše Reuters.

Ředitel Centra pro asijské letectví upozornil, že v tomto obchodě nešlo jen o získání zakázky, ale jednalo se o důležitý strategický krok Boeingu. Qantas totiž ještě před pěti lety létal výhradně s Boeingy a australský trh tak byl pro Boeing klíčový.

V souboji Airbusu a Boeingu se letos zatím daří lépe Američanům, píše Reuters. Ti za tento rok do konce listopadu získali kontrakty na 800 letadel, zatímco Airbus jen 494. Náskok Američanů tak Francouzi nedotáhli ani obří zakázkou na 150 letadel A320 pro čínské letecké společnosti. - více zde