V září se Boeing potýkal také se stávkou tisíců mechaniků

V září se Boeing potýkal také se stávkou tisíců mechaniků | foto: Reuters

Boeing diskriminoval ženy, zaplatí 72,5 milionu dolarů

Americký obří výrobce letadel se zbavil žaloby téměř osmnácti tisíců žen za diskriminaci. Stálo ho to ale více než sedmdesát milionů dolarů (1,75 miliardy korun). Poškozené ženy tak před Vánoci dostanou vítané odstupné od pěti set do 26 tisíc dolarů.

Boeing sice tvrdí, že jeho chování bylo naprosto v pořádku, ale souhlasil s mimosoudním vyrovnáním. Dále přistoupil na požadavky žen, aby změnil své praktiky v najímání pracovníků, systému postupů a mezd, píše zpravodajský server The Seattle Times.

"Už jsme se zlepšili v několika oblastech zacházení se zaměstnanci," prohlásil mluvčí Boeingu John Dern.

Zhruba dvacet tisíc současných a minulých zaměstnankyň (což jsou asi dvě třetiny všech pracovnic Boeingu) tvrdí, že je zaměstnavatel znevýhodňoval. Z dokumentů společnosti podle Seattle Times vyplývá, že ženy dostávaly oproti mužům nižší platy. Přestože pracovaly na stejných pozicích, braly ročně v průměru o jeden až dva tisíce dolarů méně.

"Stěžuje si více než šedesát procent zaměstnankyň, normálně to bývá tak okolo třiceti procent," říká hlavní obhájce nespokojených žen Mile Helgren.

Pro Boeing nejsou soudy s nespokojenými zaměstnanci žádnou novinkou. Stížnost pracovnic se u soudů táhne už od roku 2000. V prosinci navíc společnost čeká další proces, tentokrát s nespokojenými afro-američany, kteří si chtějí také stěžovat na diskriminaci.

V září se Boeing potýkal také se stávkou mechaniků, kteří protestovali proti nevýhodným podmínkám v nových pracovních smlouvách. - více zde