BMW X5

BMW X5 | foto: BMW

BMW omezuje kvůli sopce výrobu ve Spojených státech, nedorazily díly

  • 7
Výbuch islandské sopky začal omezovat výrobce aut BMW. Německá automobilka kvůli němu snižuje produkci ve Spojených státech, protože americký závod kvůli zavřeným letištím nedostal některé součástky. Automobilka to oznámila v noci na dnešek.

Nedostatek součástek donutil zastavit výrobu ve dvou japonských továrnách na jeden den i automobilku Nissan Motor.

Továrna ve městě Spartanburg v Jižní Karolíně je jediným závodem BMW v USA. Jako jediný závod firmy rovněž vyrábí sportovní užitkové vozy X5 a X6, kapacita výroby je 600 vozů denně. Zhruba 70 procent produkce jde na vývoz.

Mluvčí BMW Jan Ehlen uvedl, že prach ze sopky zastavil i letadla dovážející kožené potahy pro sedadla z Jihoafrické republiky a převodovky z Evropy.

BMW dováží převodovky z Evropy převážně lodí, avšak v poslední době prudce vzrostla poptávka po vozech, snížily se zásoby převodovek a firma proto začala dovážet převodovky i letadlem. BMW využívá leteckou přepravu nákladů pouze příležitostně k udržení výroby.

Závod sice nezastaví výrobu, ale zaměstnancům se až do doby obnovení dodávek zkrátí pracovní směny. Firma neupřesnila o kolik a na jak dlouho se výroba sníží. Doposud fungovaly v továrně od pondělí do čtvrtka dvě desetihodinové směny, v pátek jedna, napsaly agentury AP a Reuters.

Prach z islandské sopky téměř zastavil veškerou leteckou přepravu v Evropě. Od čtvrtka bylo v Evropě odvoláno kolem 63 tisíc letů. V pondělí se začala některá letiště otevírat. Například Británie ale očekává další komplikace. (víze čtěte zde)

,