V pivovaru v Humpolci pracuje těžká technika, rozšiřují se sklepy.

V pivovaru v Humpolci pracuje těžká technika, rozšiřují se sklepy. | foto: Bernard

Bernard měl rekordní výrobu piva, hloubí větší sklepy

  • 5
Rodinný pivovar Bernard loni vydělal 52 milionů korun a vyrobil rekordní množství piva: 213 tisíc hektolitrů. Letos proinvestuje rekordních sto milionů korun. Rozšíří sklepy pro další pivní tanky, překopá elektřinu a nakoupí nové technologie.

Právě rekord ve výrobě piva přiměl pivovar v Humpolci k dosud nejvyšším investicím. Rozšířením sklepa zvýší svou kapacitu o 5 600 hektolitrů, modernizuje také rozvod elektřiny a nakoupí nové obaly.

Loni Bernard zvýšil zisk na 52 milionů korun, tržby vzrostly o 4,6 procenta. Pivovar dlouhodobě zvyšuje produkci, přes hranici 200 tisíc hektolitrů se poprvé dostal v roce 2009.

Dvousettisícovou laťku však pivovar překonává pouze díky produkci nealkoholických piv. Výroba alkoholického piva zatím nikdy této hranice nedosáhla (loni to bylo 192 tisíc hektolitrů). Pokud by se tak totiž stalo, musel by  Bernard odvádět vyšší spotřební daň. Ta se počítá podle objemu výroby a stupňů piva. Například z každého hektolitru desítky platí velké pivovary 320 korun (nad 200 tisíc hl), ale Bernard, který má nižší objem výroby, zatím jen 288 korun.

"Lze říci, že pivovaru by se ve výsledku snížil zisk o zhruba 6 milionů korun," počítá mluvčí pivovaru Zdeněk Mikulášek. "Abychom tuto 'ztrátu' nahradili, bylo by nutné překročit hranici 200 tisíc hektolitrů o zhruba 20 tisíc," dodal s tím, že z hlediska rozvoje pivovaru bude tento krok nutný.

Pivovar v Humpolci vaří sedm druhů nepasterizovaného piva, nealkoholická piva a ovocné nealkoholické nápoje na bázi piva. Ovocných nápojů vyrobil loni 20,5 tisíce hektolitrů.