Autobazar AAA Auto

Autobazar AAA Auto | foto: AAA Auto

Autobazary AAA se loni vyhouply ze ztráty do zisku 1,2 milionu eur

  • 3
Společnosti AAA Auto prodávající ojeté vozy se loni i přes krizi podařilo dostat ze ztrát a dosáhnout zisk 1,2 milionu eur (asi 30 milionů Kč). Dosáhla toho tím, že razantně šetřila a zavírala ztrátové pobočky v Polsku, Maďarsku a Rumunsku. Prodeje jí ale meziročně klesly o téměř 40 procent na 37 215 aut.

Tržby firmy klesly přes 40 procent na 165,1 milionu eur. V roce 2008 skončila firma ve ztrátě 32,4 milionu eur.

"Společnosti se podle v roce 2009 podařilo stabilizovat hospodaření a úspěšně realizovat úsporná opatření, která umožnila návrat do zisku," komentoval předběžné neauditované výsledky analytik společnosti Atlantik FT Patrick Vyroubal. "Přestože se v ekonomice objevují náznaky zlepšení, tak pokračující slabost spotřebitelské poptávky by měla být nadále limitujícím faktorem hospodaření společnosti," dodal.

Součástí úsporných opatření bylo snížení provozních nákladů o polovinu na 31,9 milionu eur. Personální náklady klesly o 51 procent a marketingové výdaje o 43 procent.

V roce 2010 chce AAA dosáhnout stejných nebo mírně nižších prodejních objemů jako v roce 2009. Současně plánuje otevření jedné až tří nových poboček ve vybraných regionech České republiky a Slovenska. Nové bazary by mohly vzniknout v Liberci, v severozápadních Čechách nebo na východním Slovensku.

AAA Auto

Skupina autobazarů působí na trhu 18 let. Vlastníkem téměř tří čtvrtin akcií je Anthony Denny. Zbytek se obchoduje na burzách v Praze a Budapešti. Počet zaměstnanců loni klesl o 24 procent na 1099 lidí.

V současnosti společnost provozuje v Česku a na Slovensku 25 poboček. Na nové zahraniční trhy vstupovat nyní nehodlá. Odložila tak zvažovaný návrat do Maďarska i vstup do Ruska.


Témata: AAA Auto, Euro, Zisk