Alitalia přežije, odbory se s vládou dohodly

  • 4
Odboráři italských aerolinek Alitalia se s vládou dohodli na záchranném plánu a odvrátili tak bankrot, který společnosti hrozil. Odbory se zpočátku proti plánům na ozdravení společnosti bránily, protože se počítalo s radikálním snížením počtu zaměstnanců.

Ze současných 22 tisíců zaměstnanců jich mělo přijít o práci přes pět tisíc. Odboráři proto po celé čtyři dny jednání bránili schválení plánu. Podle místropředsedy italské vlády Finiho ale nakonec pochopili, že hrozba pádu je reálná.

Vláda souhlasila, že firmě ještě jednou pomůže, ale vyžádala si rezignaci dvou současných šéfů společnosti Marca Zanichelliho a Giuseppa Bonomiho. Jejich funkce převezme Giancarlo Cimoli, který doposud vedl státem vlastněné dráhy. 

Vláda podpořila společnost, která je už pět let ztrátová, v posledních letech už dvakrát. Na pomoc jí přispěchala v letech 1997 i 2002. Zásadně proti nebyla ani tentokrát.

Proti nenávratné dotaci ale vystoupila Evropská komise. Pomoc krachujícím firmám totiž v zásadě vylučuje evropské soutěžní právo. Proto je přípustná pouze půjčka.

Alitalia nakonec nebude následovat příkladu jiné italské firmy, potravinářského koncernu Parmalat, který zbankrotoval po finančním skandálu loni v prosinci.

ČLÁNKY O PARMALATU
NAJDETE ZDE

Jak konkrétně bude pomoc vypadat, zatím není zřejmé. Spekulovalo se o přeměně Alitalie v holdingovou společnost složenou nejméně ze dvou jednotek. První z nich by měla na starosti lety, druhá by se starala o všechno ostatní.

Vláda volá po zvýšení kapitálů a snížení podílu státu, který v nyní v Alitalii vlastní přes 60 procent akcií.

,