Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Agropol zůstává v rukou Jiřího Malúše. Agrofert ho nezíská

  • 0
Druhá největší agropotravinářská skupina v zemi - Agropol Group - nemění svého vlastníka. Ucházel se přitom o ni především konkurenční Agrofert Holding Andreje Babiše a údajně i německá konkurenční skupina BayWa. Majitel Agropolu Jiří Malúš už informoval své podřízené, že firma pokračuje dál s ním.

"Vzhledem k tomu, že k dnešnímu dni nabídky na odkup Agropolu nenaplnily mnou požadovaná kritéria, neuzavřel jsem ani s jedním uchazečem kupní smlouvu. Znamená to, že Agropol Group pokračuje ve své činnosti v nezměněné vlastnické struktuře, stoprocentním vlastníkem Agropol Group je Agropol Group BV, kterého jsem jediným akcionářem," stojí v prohlášení podepsaném Jiřím Malúšem, které získala MF DNES od zdroje z agrárního byznysu.

Podle dřívějšího vyjádření Malúše byla jednání o prodeji nejdál právě s Babišem, který také už před měsícem požádal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže o povolení spojení. Babišovi se nový postoj Malúše nechtělo komentovat. "Víte víc než já. Bylo mi řečeno, že jel na 14 dní na Maledivy," uvedl Babiš.

Proč se Malúš nakonec rozhodl neprodat, není známo. Před třemi týdny slíbil, že konečného vlastníka oznámí v týdnu od 17. do 21. listopadu. Další posun byl na toto pondělí, dosud ale není k sehnání, ani nereaguje na SMS.

O nic víc neví ani tisková mluvčí Agropolu Jana Kindlová. Nepotvrdila rozhodnutí Malúše neprodat firmu, ani jeho dovolenou na Maledivách.

Jednání ztroskotala už několikrát

Agropol vybudoval Malúš hlavně v průběhu devadesátých let. Postavil jej na podnicích ZZN, které poskytují řadu služeb zemědělcům, kteří jsou tak na těchto centrech do jisté míry závislí. Zemědělci od Agropolu také ve velkém nakupují krmiva a chemikálie.

V dalším období ovládl Agropol české drůbežářství, když nejznámější značkou na trhu je Vodňanské kuře. Právě tento obor se ale v letošním roce dostal do značných problémů a omezovat výrobu a propouštět byl nucen i Agropol.

O prodeji konkurenčnímu Agrofertu spolu Malúš s Babišem v minulosti neúspěšně jednali už vícekrát.

,