Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nový Hlavák ukousne místo pro cestující. Stávající hala je v havarijním stavu

  10:26aktualizováno  14:02
Praha a Správa železnic představily novou podobu pražského hlavního nádraží. Ta z nynějšího prostoru odbavovací haly ukousne větší část, téměř celou plochu spodního patra a nahradí je otevřenou dřevěnou konstrukcí. Předěl mezi uzavřeným vytápěným prostorem a zbytkem projektu bude tam, kde dnes začínají eskalátory vedoucí k vyvýšenému patru a kde se nacházejí spodní cedule s odjezdy vlaků.

Zbytek haly Správa železnic zbourá a plocha nynější spodní haly včetně vstupů do metra se tak ocitne ve vnějším otevřeném prostoru.

Diskusi ohledně vhodnosti zbourání části odbavovací haly doplnilo v pondělí po poledni ministerstvo kultury. Upřesnilo totiž, že památková ochrana běžně vztahovaná k secesní stavbě Fantovy budovy se týká celého komplexu pražského nádraží. „Památkovou ochranu nese zejména secesní Fantova budova nádraží, nová odbavovací hala ze 70. let minulého století nicméně podle ministerstva není samostatným objektem, ale přístavbou, takže se na ni památková ochrana rovněž vztahuje,“ citovala úřad Česká tisková kancelář.

Omezení uzavřených prostor Správa železnic a Pražský institut plánování a rozvoje plánovaly i přesto, že nádražím bude do budoucna procházet více cestujících. Mimo jiné kvůli plánovanému zvýšení počtu vlaků, přivedení nové tramvajové linky nebo rozšíření kapacity metra o linku D. Už dnes největším nádražím projede přes sedmdesát tisíc lidí a další desetitisíce přibudou v souvislosti s uvedenými dopravními změnami. S tím vším projekt podle mluvčí Správy železnic Nely Eberl Friebové počítá.

Odbavovací hala ze 70. let minulého století se nicméně poměrně nedávno nákladně rekonstruovala. Italská společnost Grandi Stazioni, která modernizaci měla na starosti, při dokončení v roce 2011 vyčíslila opravu na 1,1 miliardy korun. Na nádraží se tehdy objevily nové obchody či restaurace a staré nevyhovující pokladny nahradilo nové ČD centrum. Významná část investic směřovala do technologického zázemí, včetně vzduchotechniky.

Soukromého investora pro rekonstrukci nádraží oslovily státem vlastněné České dráhy proto, že na opravy samy neměly peníze. Náklady rekonstrukce se měly Italům vrátit po třiceti letech z pronájmů obchodů a restaurací. Velká část nových obchodů ale podle vizualizací vítězného návrhu zmizí a spolu s nimi i nezanedbatelná část předchozích investic. Ty uznala i Správa železnic, když v roce 2016 kvůli nezvládnutým opravám historické Fantovy budovy s Italy ukončila spolupráci.

Pražské hlavní nádraží dostane obří pergolu. Jako v Dubaji, nechápou kritici

Bourání haly Správa železnic hájí a tvrdí, že náklady na její rekonstrukci zmařené nebudou. „Většina rekonstruovaných prostor zůstane zachována (např. pokladny ČD, obchody kolem podchodů….) Odstraněna by měla být pouze středová část kolem prodejny Luxor, což je jednopatrová lehká konstrukce zbudovaná ze snadno demontovatelných součástí,“ řekla MF DNES Friebová.

Z vizualizace i vyjádření Správy železnic je patrné, že budou zbourány i oba boky haly, a tedy i restaurace a obchody, které se v nich nacházejí. Zachovány mají být až komerční prostory za novými skleněnými dveřmi, tedy ty, které jsou na úrovni nynějšího návštěvnického centra Správy železnic nebo prostor nynějšího supermarketu.

Jak se vám líbí vítězný návrh Nového Hlaváku?

celkem hlasů: 8704
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 úterý 5. prosince 2023. Anketa je uzavřena.

Přestože prostor prošel relativně nedávno rekonstrukcí, je v současnosti v havarijním stavu. Do konstrukce zatéká a sekce s garážemi pod magistrálou má problémy se statikou „Italská společnost Grandi Stazioni bohužel nedodržela smluvní podmínky. Bylo provedeno několik odborných posudků, ze kterých vyplynulo, že je renovace do budoucna zcela nutnou záležitostí, kterou nemá smysl odkládat,“ uvedla Friebová. Správa železnic proto plánuje během příštího roku vypsat výběrové řízení na firmu, která strop haly opraví. Týkat se ale má jen části pod magistrálou, která se podle aktuálního návrhu nemá bourat.

Odbavovací hala je tak jen z pražských velkých železničních staveb druhá, která po mnohaleté péči Českých drah a následné správě Správy železnic ve stavu, kdy dává smysl jí zbourat a nahradit novou konstrukcí. Do konce roku má ministr dopravy Martin Kupka rozhodnout, zda se opraví železniční most, nebo daleko spíše nahradí novým tříkolejným mostem na Výtoni.

Podobně jako u tohoto mostu se i u odbavovací haly Správa železnic dotazovala Kloknerova ústavu, zda má smysl stavbu zachraňovat, nebo nemá. Zatímco u výtoňského mostu bylo doporučení pro demolici rozhodnější, u haly pražského nádraží jde o složitější otázku. Ústav doporučoval opravu hydroizolace, podle správy železnic ale bylo při soutěžním dialogu s architekty nutné vzít v potaz i hledisko potřeby vyšší kapacity pražského nádraží.

I další architektonické návrhy, které se dostaly do finálového výběru počítají se stržením stávající haly. Například návrh českých architektů ji ale v podobném rozsahu nahrazuje novou prosklenou halou.

  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

V Česku elektromobily netáhnou. Prodejům vládnou spalovací motory, říká průzkum

27. dubna 2024

Ekologické hledisko většina Čechů při nákupu auta nebo volby dopravního prostředku příliš neřeší....

Češi mění Bangkok za Japonsko a New York. Letenky jsou levnější

27. dubna 2024  8:34

Díky klesajícím cenám Češi podle prodejců letenek na jaře kupují letenky do vzdálenějších destinací...

Předat farmu potomkům má být snazší, s návrhem po letech přichází nový náměstek

27. dubna 2024

Před dvěma lety slíbil tehdejší ministr zemědělství Zdeněk Nekula, že připraví pro rodinné farmy...

Konec minikečupů i ovoce v plastu. EU chce snížit množství odpadů

27. dubna 2024

Premium Evropská unie v boji za co nejmenší množství odpadu zakáže minibalení majonéz, šamponů nebo...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...