Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Lukáš Bíba, MF DNES

Vlaky se mohou zastavit, odborářům vadí zdanění benefitů

  • 596
Na železnici by se mohlo v blízké době stávkovat. Sedm odborových svazů nesouhlasí se zdaněním veškerých benefitů, mezi které patří i režijní jízdenky. DPH se v plné míře na stravenky, režijní jízdenky, dárkové poukázky a podobné výhody, nově vztahuje od ledna. Odboráři 5. února rozhodnou, zda se zastaví vlaky.

"O tom, jak by akce měla vypadat, je zatím předčasné mluvit," řekl iDNES.cz předseda Federace strojvůdců Jindřich Hlas. Podle něj by se mohly k případné stávce připojit i další odbory.

Zákon o DPH od ledna zpřísnil zdanění benefitů. Dani nově podléhá také rozdíl mezi hodnotou poskytnutého benefitu zaměstnanci a obvyklou cenou produktu na trhu.

"Když budete dělat v pivovaru a zaměstnavatel vám dá za deset haléřů pivo, jehož obvyklá cena je dvě koruny, tak 1,90 koruny bude muset zdanit," parafrázoval Hlas dopad zákona na zaměstnanecké výhody. Dopad zákona o DPH se netýká jen zaměstnanců železnice, ale veškerých oblastí, kde se zaměstnanecké výhody poskytují.

Prodejci stravenek nemají strach z rušení benefitů

Odbory se obávají, že zaměstnavatelé dodatečnou zátěž přenesou na zaměstnance například tím, že jim o tuto částku sníží mzdy nebo méně výhodné benefity zruší. Tomáš Kopřiva, mluvčí společnosti Sodexo, která poskytuje stravenky, dárkové poukázky a jiné výhody, se ale rušení benefitů nebojí. Společnost je přitom na prodeji stravenek podnikům do jisté míry existenčně závislá.

"Firmy mají o benefity i v lednu stále stejný zájem jako loni," řekl Kopřiva iDNES.cz. Zájem firem podle něj před krizí rostl a od té doby stagnuje. Některé podniky propouštěly a benefity rušily, ale jiné mají naopak v krizi o zaměstnanecké výhody větší zájem, protože je používají jako nástroj, jak pracovníkům kompenzovat mzdy, které nemohou růst.

O návrat k loňskému stavu se snaží ve Sněmovně i komunista Jiří Dolejš. Dolní komora na současné schůzi bude projednávat jeho návrh na zrušení daně z ceny obvyklé. Ministerstvo financí na současném stavu nic měnit nechce.

Cena obvyklá


Částka, kterou by za účelem získání stejného nebo obdobného zboží (služby) musel příjemce na stejném obchodním stupni zaplatit v podmínkách volné hospodářské soutěže nezávislému dodavateli. Nelze-li takovou cenu určit, jsou u zboží cenou obvyklou náklady v okamžiku dodání zboží, u služeb celkové náklady na poskytnutí služby.