ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr Topič, MAFRA

Rusko uzavřelo vzdušný prostor pro česká letadla, Praha reagovala obdobně

  • 176
Rusko v odvetě zakázalo aeroliniím z České republiky, Polska a Bulharska létat do Ruska a také přes jeho území. S odvoláním na ruskou federální agenturu pro leteckou dopravu Rosaviacija o tom informovala agentura Interfax. O uzavření vzdušného prostoru ruským leteckým společnostem se rozhodly další země včetně Česka.

V návaznosti na rozhodnutí Ruska Česká republika od půlnoci ze soboty na neděli úplně uzavře vzdušný prostor aerolinkám z Ruska. Žádné letadlo registrované v Rusku nesmí do českého vzdušného prostoru, oznámil ministr dopravy Martin Kupka.

Dosud směla letadla nad územím ČR přelétat, zakázané byly pouze přílety a odlety.

„Už dva dny ministerstvo dopravy nevydává povolení k nepravidelným letům pro ruské dopravce a od dnešní půlnoci uzavírá provoz ruských dopravců na území České republiky,“ uvedl Kupka na páteční tiskové konferenci.

Ministr dopravy přiblížil, že konkrétně půjde o linky, které spojovaly Prahu s Moskvou a Petrohradem. Zákaz provozu, který se vztahuje i na nepravidelné lety, se bude týkat všech ruských dopravců.

Česko zakazuje lety ruských aerolinek, cestovky ruší zájezdy

Také Litva, Lotyšsko a Estonsko se v zásadě dohodly na uzavření svého vzdušného prostoru pro ruská letadla, oznámil v sobotu litevský ministr dopravy Marius Skuodis.

Británie hned ve čtvrtek s okamžitou platností zakázala strojům ruské letecké společnosti Aeroflot přistávat na svém území. V reakci na to pak Moskva zakázala britským aerolinkám vstup do ruského vzdušného prostoru, který je přitom důležitý pro letecké spojení mezi Evropou a Asií.

,