Řidič autobusu

Řidič autobusu | foto: Martin Adamec, MF DNES

Soud: Pokuta pro ústecký dopravní podnik byla oprávněná

  • 6
Pokutu 700 tisíc korun za zastavení dopravy v Ústeckém kraji dostal místní přepravce oprávněně. Rozhodl o tom krajský soud v Brně, který potvrdil předchozí verdikty antimonopolního úřadu. Na téměř 200 linkách přestaly jezdit autobusy v roce 2006 kvůli sporům přepravce s krajem.

Firma podle obou institucí zneužila svého dominantního postavení. DPÚK se ještě může obrátit na Nejvyšší správní soud.

Firma dopravu přerušila na 195 z 219 linek v srpnu a září 2006. Podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) to ale neoznámila s dostatečným předstihem.

Důvodem odstávky bylo především to, že krajský úřad dopravci vypověděl smlouvu a odmítl mu zaplatit 315 milionů Kč jako náhradu ztrát z předchozího roku. Podle hejtmana byla částka příliš vysoká.

DPÚK teď kvůli sporům s krajem hrozí státu arbitráží a požaduje miliardové odškodné. Dopravní podnik v minulosti nařkl předsedu antimonopolního úřadu Martina Pecinu a soudce Davida Rause, který dnes jako člen senátu rozhodl o žalobě firmy na verdikt ÚOHS, z podjatosti.

Rausovou údajnou podjatostí se dokonce zabýval i Nejvyšší správní soud. Firma ale se svojí žalobou neuspěla. Ani Pecina nebyl podjatý, uvedl dnes soud.

,