Designová studie vlakových souprav Škody Transportation pro německé dráhy Deutsche Bahn. | foto: Škoda Transportation

Škoda ukázala vlaky pro Deutsche Bahn, podepsala smlouvu za miliardy

  • 144
Plzeňská Škoda Transportation podepsala smlouvu na dodávku šesti vlakových souprav pro německé dráhy Deutsche Bahn. Kontraktem za 2,6 miliardy korun získává tuzemský výrobce vlaků důležitou referenci pro západní trhy. Červené soupravy začnou brázdit koleje v Bavorsku od prosince roku 2016.

"Do Německa budeme dodávat technicky špičkově vybavený moderní vlak. Díky referenci od gigantu Deutsche Bahn se nám otevírají dveře do celého světa," říká Tomáš Krsek, předseda představenstva Škoda Transportation.

Firma právě smlouvu s německou stranou podepsala, vlaky však teprve musí vyrobit. Půjde o šest šestivozových dvoupatrových soupravu s maximální rychlostí 189 km/h. Soupravy typu push-pull (mohou být taženy nebo tlačeny) jsou složeny z řídicího vozu na jedné straně, pěti vložených vozů a z lokomotivy řady 109E (Emil Zátopek) v novém designu určeném speciálně pro DB Regio. Kapacita vozů je 705 míst k sezení.

"Všechna sedadla ve vlacích jsou komfortní a pohodlná. Každé místo má navíc k dispozici zásuvku a samozřejmostí je i možnost připojení na wi-fi, a to jak v první, tak ve druhé třídě," stojí v tiskové zprávě plzeňské Škody.

Škodě Transportation se letos v zakázkách daří. Od ledna získala objednávky za více než 17 miliard korun. Předním prodejním artiklem nicméně nejsou vlaky, ale tramvaje. Zatím poslední zakázkou jsou tramvaje 29 T pro Bratislavu (více o zakázce na tramvaje).