Letadlo společnosti Ryanair.

Letadlo společnosti Ryanair. | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Ryanairu spadl zisk o čtvrtinu. Důvodem je sopečný popel, tvrdí firma

  • 11
Druhé největší aerolinky v Evropě po německé Lufthanse zaznamenaly ve druhém čtvrtletí zisk 94 milionů eur, tedy 2,4 miliardy korun. Propadl se o 24 procent kvůli nedávným problémům se sopečným popelem z Islandu.

Tržby irské společnosti ve čtvrtletí končícím v červnu stouply o 16 procent na 897 milionů eur. Firma však musela do výsledků započítat náklady 50 milionů eur související se zrušením téměř 10 tisíc letů v dubnu a květnu v důsledku sopečného popelu.

V souvislosti s problémy okolo islandské sopky také dostal Ryanair pokutu 3 miliony eur od italského úřadu civilního letectví ENAC za to, že se nepostaral o téměř dvě stovky svých zákazníků na letištích v Itálii. Firma pokutu označila za nesmysl. - (více čtěte zde)

"Navzdory těmto výpadkům způsobeným sopečným popelem Ryanair pokračuje ve zvyšování přepravy i výnosů a vydělává, zatímco většina konkurentů omezuje kapacity a hlásí ztráty," uvedl generální ředitel společnosti Michael O'Leary.

Ryanair nadále předpokládá, že v celém finančním roce zvýší čistý zisk o deset až 15 procent na 350 až 375 milionů eur. Firma, která soupeří s německým rivalem Lufthansa o pozici největší evropské letecké společnosti podle tržní hodnoty, rovněž potvrdila svůj záměr vyplatit v říjnu první dividendu ve své historii, napsala agentura Reuters.

,