Letadlo Boeing 777-200 LR společnosti Qatar Airways přistává v Paříži

Letadlo Boeing 777-200 LR společnosti Qatar Airways přistává v Paříži | foto: Boeing

Pětihvězdičkové Qatar Airways jednají o lince do Prahy

  • 13
Praha se může už příští rok dočkat nové letecké linky do Perského zálivu. Plánuje ji společnost Qatar Airways, která jedná s vedením Letiště Praha o lince do katarského Dauhá. Pro letiště by to znamenalo příchod aktuálně jednoho z nejlépe hodnocených dopravců na světě.

"Jednáme s nimi, ale k dohodě zatím nedošlo. Máme se sejít opět v lednu," potvrdila jednání mluvčí Letiště Praha Eva Krejčí.

O plánech dopravce jako první informoval specializovaný letecký server anna.aero. Podle něj aerolinky plánují na příští rok i přímo spoje z Dauhá do Amsterdamu či Ria de Janeiro. Firma ve středu oznámila současně novou linku do Edinburghu.

Qatar Airways na dotazy ohledně spojení do Prahy dosud nereagoval. Letenky z Prahy už firma prodává, ale jen na lety s odlety z Německa či Rakouska.

Pro Ruzyň by šlo už o třetí přímé spojení mezi Prahou a Perským zálivem. Do Dubaje létají Emirates a Travel Service, do Abu Dhabí pak České aerolinie. Katarský národní dopravce podobně jako ostatní aerolinky z Perského zálivu zažívá velkou expanzi a čím dál více míří i na spojení Evropy s Afrikou, Asií a Austrálií. O Qatar Airways se na přelomu roku mluvilo jako o zájemci o privatizaci Českých aerolinií, firma však svoji nabídku nakonec nepodala.

Qatar Airways mají v provozu celkem 128 letadel, objednáno mají přes 250 letadel v katalogových cenách přes 50 miliard dolarů. Firma na konci října vstoupila do letecké aliance Oneworld.

Aerolinky jsou pravidelně velmi dobře hodnoceny v žebříčku kvality dopravců Skytrax, loni skončily druhé a dostaly se mezi několik "pětihvězdičkových" dopravců.