Dálnice D11 zatím končí v poli u Praskačky.

Dálnice D11 zatím končí v poli u Praskačky. | foto: Ondřej Littera, MAFRA

Plácneme si, dohodli se o půdě pro D11 ministr a synovec Havránkové

  • 38
Poté, co MF DNES upozornila na váznoucí jednání o posledním kusu pozemku pro stavbu D11 u Hradce Králové, se věci daly do pohybu. A zdá se, že směrem k dálnici. David Štros, syn a advokát spolumajitelky klíčového čtvrthektaru, jednal s ministrem dopravy Pavlem Dobešem. A pak sdělili, že se dohoda opravdu blíží.

Posledních nevyřešených 2 600 metrů čtverečních leží blízko místa, kde dnes u obce Praskačka končí zatím dostavěná a provizorně zprovozněná dálnice. Takže bez tohoto - v poměru k celé dálnici - kousku půdy se nedá stavět dál.

Spolumajitelkami jsou Jaroslava Štrosová a její sestra Ludmila Havránková, která proslula dlouholetým sporem se státem (více o něm čtěte zde).

Ve hře byla varianta, aby Štrosová převedla svůj zhruba poloviční díl na Havránkovou. Jenže to zřejmě kvůli vztahům nepůjde.

"Předpokládám, že paní Havránková variantu s převodem na ni nepřijme. Domluvili jsme se, že ministr dopravy mou matku požádá o bezplatný převod na Českou republiku a ona mu vyhoví," řekl po jednání s šéfem resortu dopravy David Štros.

To o něco později potvrdilo i ministerstvo dopravy. "Obě varianty hovoří o bezúplatném převodu," doplnil Marek Illiaš z tiskového oddělení ministerstva dopravy.

Podklady pro převod pozemku by se měly začít připravovat v úterý a pak by mohl sedmnáctiletý spor definitivně skončit. Svoji část pozemku by na stát měla převést i Havránková, rovněž bezplatně.

"Pro mě je důležité, že se toho pozemku pravděpodobně rychle zbavíme a České republice přejeme mnoho šťastných kilometrů. Konečně nás nechají na pokoji," komentoval Štros.

Byly to v podstatě ukradené peníze, říká advokát o placení

Třetí variantou řešení bylo vyvlastnění, ale tomu by se Štros bránil soudně. Prý mu není líto, že jeho matka nedostane ani korunu.

"Jestli mi je líto dvou milionů v podstatě ukradených ze státního rozpočtu? V žádném případě! Líto mi je, že jsem to tehdy neprodal Unimexu," dodal v narážce na jednoho z developerů, který skupoval v místě dálničního sjezdu pozemky.

Dosavadní konec dálnice D11

Dosavadní konec dálnice D11