Dráhy za jízdu pendolinem nebudou chtít na expresech žádný příplatek.

Dráhy za jízdu pendolinem nebudou chtít na expresech žádný příplatek. | foto: České dráhy

Pendolino bude od pondělí jezdit na čtyřech spojích bez příplatku

  • 25
Cestující mezi Brnem a Prahou by se mohli od pondělka na několika vlacích projet jednotkou pendolino, aniž by platili dražší jízdné. Podle informací MF DNES se České dráhy chystají nasadit tento vlak na dva páry takzvaných brněnských expresů.

Na těchto spojích standardně jezdí klasické rychlíkové vagony, které v minulém roce prošly částečnou rekonstrukcí.

"Zvažuje se to, ještě to ale není stoprocentně jisté," upozornil mluvčí drah Ondřej Kubala.

Dráhy za jízdu pendolinem nebudou chtít na expresech žádný příplatek. Náhodní cestující tak za cestu zaplatí 314 Kč namísto 514 korun, které by je jízda pendolinem mezi Prahou a Brnem běžně stála. Lidé, kteří vlastní zákaznickou In-kartu, pak budou mít cestu o 86 korun levnější a zaplatí 236 Kč.

. Kdy může jet Pendolino bez příplatku

v 6.33 z Prahy do Brna (Ex 573)
ve 14.33 z Prahy do Brna (Ex 579)
v 10.43 z Brna do Prahy (Ex 572)
v 18.43 z Brno do Prahy (Ex 578)

Na vlacích SuperCity jedoucích přes Brno do Vídně a Bratislavy, kde je pendolino nasazováno standardně, se jízdné nemění.

Nasazení pendolina na expresy však dráhy nijak nezaručují. Pokud se některé z pendolin, která jezdí třeba na Ostravu, pokazí, pojede místo něj souprava, která by jinak jela na Brno. Na expres pak dráhy nasadí standardní vagony.

Dráhy by měly mít od pondělka jedno pendolino navíc, protože na vlacích skončí takzvané vyvazovací opravy, ke kterým musí dojít po ujetí předepsaného počtu kilometrů. Volnou soupravu proto využijí právě pro jízdy mezi Prahou a Brnem. Ze sedmi pendolin jich bude v provozu šest, na posledním vlaku stále běží opravy po nehodě, která se stala loni v prosinci v Praze. - čtěte Pendolino v Praze vykolejilo

Na rozdíl od vlaků SuperCity nebudou pendolina na expresech povinně místenková. Cestující, na které nezbude místo k sezení, tak budou ve vlaku stát. "Takovou situaci ale neočekáváme, pendolino má větší kapacitu než souprava, která je na spoj běžně nasazena," uvedl Kubala.