Ředitel ŘSD David Čermák

Ředitel ŘSD David Čermák | foto: ŘSD

Kde vzít peníze na nové dálnice? Odpovídal šéf ŘSD David Čermák

  • 45
Nový šéf Ředitelství silnic a dálnic David Čermák je ve funkci dva měsíce. Řízení české silniční sítě převzal v době, kdy je objem peněz na novou výstavbu rekordně malý a termíny zprovoznění nových úseků se rozplývají v nedohlednu. Jak stavět důležité silnice i v době, kdy je státní kasa prázdná? Které chybějící komunikace jsou nyní pro plány ŘSD klíčové? David Čermák odpovídal čtenářům iDNES.cz v on-line rozhovoru.

Ministr dopravy Pavel Dobeš určil šéfovi ŘSD priority jasně. Čermák se má soustředit na stabilizaci ŘSD, zkvalitnění komunikace, dořešení problémů se zvlněním dálnice D47 a modernizaci D1. Jeho úkolem je také úspěšné čerpání finančních prostředků z evropských fondů a příprava projektů pro příští rok.

On-line rozhovor

David Čermák v on-line rozhovoru na iDNES.cz

Pod novým vedením začalo ŘSD v červnu čistit systém veřejných zakázek. Zrušilo většinu tendrů na projekty rychlostních silnic a dálnic. Celkem 34 veřejných zakázek totiž bylo vypsáno najednou a hrozilo, že výsledná cena bude vyšší, než kdyby byly vypsány postupně.

Čtyři veřejné zakázky u staveb dálnice D3 a rychlostní silnice R35 byly v procesu výběrového řízení ponechány. Mezi zrušenými zakázkami je například vypracování projektů k novým úsekům D3 spojujícím Prahu s Rakouskem či ke zbývajícím částem Pražského okruhu a k dalším silničním obchvatům menších měst.

Projekt modernizace D1 se naopak rozjíždí s velkou pompou, přestože zpočátku nabral kvůli podivným výběrovým kritériím několikaměsíční zpoždění (více o fázích modernizace čtěte zde).