Ministerstvo zahraničí udělilo nové medaile osobnostem, které se zasloužily o...

Ministerstvo zahraničí udělilo nové medaile osobnostem, které se zasloužily o členství České republiky v NATO. (12. 3. 2019) | foto: Petr Topič, MAFRA

Dopravák roku. Kupkův resort chce udílet vlastní medaile

  • 7
Medaile za zásluhy o diplomacii, šíření dobrého jména České republiky, nebo třeba medaile za přínos hospodářské soutěži. To je jen střípek oborových ocenění, která ministerstvo dopravy uvedlo k žádosti, aby i dopravní resort mohl ocenit výjimečné osobnosti z dopravy, případně firmy, které se o rozvoj této hospodářské činnosti zasloužily.

Z ministerstev kromě toho zahraničních věcí udílí ocenění rovněž resorty spravedlnosti, vnitra, kultury a průmyslu a obchodu. „Ministerstvo dopravy jakožto ústřední orgán státní správy považuje za příhodné ocenit osoby, které vykonaly mimořádný počin, mají významné zásluhy nebo dlouhodobě působily v oblasti dopravy,“ uvádí v návrhu vládního nařízení úřad.

Metály z bronzu

Ten si už připravil i podobu medailí, které by měly být raženy z bronzu a mít průměr šest centimetrů. „Máme už hotový grafický návrh, který zpracovala Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara ZČU v Plzni. Ocenění bude udělováno širokému spektru jednotlivců či společností z ČR nebo ze zahraničí za zásluhy, přínos, celoživotní práci nebo významný skutek v oblastech dopravy.“ řekl MF DNES mluvčí ministerstva František Jemelka.

Medaile má být opatřena na lícní straně kruhy rozmístěnými po jejím obvodu a obdélníkem rozděleným na tři stejnoměrné klíny bílé, modré a červené barvy, odvozené od barev státní vlajky. Na rubové straně mají být slova „Medaile ministerstva dopravy“.

K medaili ještě bude patřit stojánek, odznak a diplom. Co ale nebude s oceněním spojeno, je jakákoliv finanční dotace. Tím si ministerstvo dopravy značně usnadnilo schválení u ministerstva financí, které v meziresortu požadovalo vyčíslení nákladů.

Ty doprava odhadla na 130 tisíc korun, za které hodlá pořídit stovku medailí a souvisejících předmětů. Při odhadu udělování dvou desítek ocenění ročně pak bude tato suma stačit na pět let. Protože nejde o žádné vysoké sumy, navrhlo ministerstvo, že si pro tyto účely vystačí se svým rozpočtem a nebude požadovat jeho navýšení.

Kdo vybere osobnosti

Ministerstvo si v materiálu osobuje právo přímo vybírat osobnosti, které by rádo ocenilo, navrhovat je ale bude moci podstatně širší okruh osob, než jsou vedoucí úředníci dopravního resortu.

„Pokud jde o okruh osob, které jsou oprávněny podat návrh na udělení ocenění, návrh nařízení vlády nestanoví jejich taxativní ani demonstrativní výčet a ponechává tak široký prostor pro podávání předmětných návrhů. Lze očekávat, že mezi tyto osoby budou patřit kupříkladu organizační složky státu, příspěvkové organizace, profesní komory nebo státní organizace,“ uvedl úřad.

Zatímco u celé řady jiných profesí je udílení ocenění běžné, v dopravním prostředí je veřejných ocenění, kterých se mohou dopravci nebo lidé s dopravou přímo spojení dočkat, jen velice málo.

Některá ocenění si udílí profesní svazy jsou ale omezené jen na úzký okruh profesí. „Udílíme vlastní tituly čestného člena nebo čestného prezidenta sdružení, což má pár lidí, kteří se významně angažovali ve prospěch silniční dopravy a kteří většinou byli činní v orgánech Česmadu,“ uvedl generální tajemník sdružení, které zastupuje nejen kamionovou, ale i šířeji celou silniční dopravu.

Ceny se udílejí i řidičům za ujetý milion kilometrů, případně si ceny udílejí logistici nebo například projektanti dopravních staveb.

V oblasti dopravy a skladování je v současnosti v Česku zaměstnáno podle ročenky dopravy zhruba 260 tisíc lidí. To je zhruba o 46 tisíc více, než je zaměstnáno ve stavebnictví, nebo dvaapůlkrát více lidí, než je zaměstnáno v resortech pohostinství a ubytování.

Význam dopravy má od loňského roku pomoci zvýšit i vyhlášení Mezinárodního dne udržitelné dopravy, který je stanoven na 26. listopad. „Původně mělo jít o Den silniční dopravy. Projednáváním v OSN se původní návrh pozměnil a stal se z něho Den udržitelné dopravy,“ dodal Vojtěch Hromíř, generální tajemník Česmadu.