Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Martin Adamec, MAFRA

O slevy na vlak si musíte říct, pokladní Českých drah je tají

  • 66
Pokud si nevyhledáte sami informace o slevách na železnici, u pokladen je nenabídnou. Potvrdil to i test MF DNES. České dráhy poskytují cestujícím výraznou slevu, pokud cestují o víkendu výhradně osobními nebo spěšnými vlaky. Jenže k tomu musí znát tajemnou formuli - heslo "Sone+". Bez něj jim pokladní většinou nabídnou plnou cenu.

Přesvědčili se o tom manželé z Vilémova na Děčínsku, kteří jeli v sobotu za synem do Teplic. Po nich i redaktoři MF DNES při testu.

Manželé vyráželi z Mikulášovic dolního nádraží, které, ač leží ještě ve Vilémově, patří k sousednímu městu. "Na nádraží jsem požádal známého, aby mi spočítal nejlevnější jízdenku, protože běžně vlakem nejezdíme a v cenách se nevyznáme. Cesta do Teplic mě a manželku vyšla na 150 korun," vypráví pětapadesátiletý Dalibor z Vilémova.

Jo, vy chcete slevu?

Když však chtěli jet zpět, pokladní Českých drah v Teplicích po nich chtěla plnou cenu, tedy 236 korun. Až když jí ukázali předešlý lístek z cesty do Teplic, vydala jim jízdenku Sone+, která vyjde na 150 korun, ať jede cestující kamkoli po České republice.

Stejně dopadl i redaktor MF DNES při testu. Také jemu účtovala žena za okénkem na teplickém nádraží oněch 236 korun. Teprve po upozornění, že by měla existovat sleva a že redaktor o ní ví, reagovala: "Jo, vy chcete Sone+? Aha, tak to máte za 150 korun."

A pak objasnila, že tento typ slevy platí pro víkendové cestování nejméně dvou lidí osobními a spěšnými vlaky. Přitom byla neděle a na elektronické tabuli příjezdu vlaků svítil osobní vlak, pro který redaktor kupoval jízdenku.

"České dráhy propagují jízdenku Sone+ velmi masivně. Z těch, kteří jezdí vlakem, neznám nikoho, kdo by o ní nevěděl," říká překvapivě mluvčí drah Petr Šťáhlavský. "Pokud ji pokladní nenabídnou, půjdou na přezkoušení," dodal.

Podotkl, že prodavači jízdenek sice nemohou přesně vědět, který vlak chce cestující využít, a lidé by jim proto měli o své cestě říci co nejvíc, pokladní by však vždy měla najít tu nejlepší nabídku. Tedy i nejlevnější variantu.

Přitom stejně jako v Teplicích dopadli redaktoři MF DNES včera také v Ústí nad Labem a Chomutově. Na ústeckém hlavním nádraží se redaktorka ptala na sobotní cestu z Prackovic do Horního Podluží, kudy jezdí takřka výhradně osobní vlaky. Zdálo by se, že nabídnout Sone+ by mělo být tedy pro pokladní samozřejmostí. Omyl, požadovala rovněž plnou cenu.

"Za cestu tam zaplatíte 176 korun, pokud pojedete i nazpátek, máte desetiprocentní slevu a vyjde to na 316 korun," řekla žena za okénkem. O výhodné Sone+ nepadlo opět ani slovo. Pokladní se o ní rozhovořila, až když ji redaktorka sama navrhla.

"To byste museli jet jenom osobními vlaky," oznámila. Přitom tyto druhy vlaků jsou při odjezdu z Prackovic více než pravděpodobné.

O slevu musíte požádat

"Jestli vám osobní vlaky nevadí, máte to za 150 Kč" Další redaktor vyrazil pro informace o jízdenkách na stanici Chomutov - zastávka. Ptal se na cestu do Ústí nad Labem. "Pojedete i zpět?" ptala se hned pokladní. "Tak to máte za 252 korun zpáteční, ty malé děti jsou zdarma," nabídla zlevněnou zpáteční jízdenku paní v okénku.

"Slyšel jsem o nějaké nedělní jízdence," ptal se reportér. "To ale musíte jet jen osobními vlaky. Jestli vám to nevadí, bude to za 150 korun," slevila z původní ceny pokladní. Přesto, že jsou jízdenky Sone+ slovy mluvčího Šťáhlavského "velmi masivně propagované", ani ve vyhledávači spojů na webu Českých drah není u víkendového spoje osobního vlaku uvedena.

Místo ní se zobrazí jen plná cena, případně částka na zákaznickou kartu. Zákazník se musí ke slevě, na kterou má nárok, vyhledávačem proklikat. "Označit ji rovnou neumí nikdo na světě. Také Deutsche Bahn uvádí u spojení jen standardní cenu," říká Šťáhlavský.

Sone+ plus je výhodná pro skupiny nebo rodiny s dětmi. Platí pro cestování v sobotu nebo neděli kamkoli po republice ve vozech 2. třídy. Na jednu jízdenku může jet až pět lidí, přičemž maximálně dva mohou být starší než 15 let.