S tranzitní silnici ze Cvikova do Karlových Varů, která by umožnila průjezd i kamionům, nesouhlasí zástupci obcí z oblasti. Ilustrační foto

S tranzitní silnici ze Cvikova do Karlových Varů, která by umožnila průjezd i kamionům, nesouhlasí zástupci obcí z oblasti. Ilustrační foto | foto: Michal Klíma, MAFRA

Německo usiluje o výstavbu čtyřproudé silnice přes Krušné hory

  • 63
Centrální oblast Krušných hor mezi Cvikovem (Zwickau) a Karlovými Vary by mohla v budoucnu protnout nová čtyřproudá silnice. O její vybudování usiluje Německo, píše Právo. Hrozí, že klidnou oblast zaplaví tisíce aut a kamionů. Němcům by silnice významně zkrátila cestu přes západní výběžek ČR.

Projekt prosazuje zejména německá spolková země Sasko, sousedící s českou částí centrálního Krušnohoří. Karlovarský kraj ovšem proti těmto záměrům už několikrát vystoupil s negativním stanoviskem.

„Jsme zásadně proti výstavbě vysokokapacitního silničního koridoru, který by svedl do této části Krušných hor tranzitní kamionovou dopravu,“ uvedl náměstek karlovarského hejtmana Petr Navrátil.

Původně Němci navrhovali, aby vedla čtyřproudá silnice přes chráněnou oblast v Jelení a dále okolo Nejdku. Když zjistili, že z hlediska ochrany přírody je tato varianta neprůchodná, plánují vést komunikaci východním směrem přes obec Potůčky.

Na německé straně je část silnice od Cvikova do Schneebergu směrem ke Karlovým Varům postavena. I proto nechce saská vláda od svých záměrů upustit a stále vyvolává jednání s českou stranou.

Mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka Právu oznámil, že nová komunikace mezi Cvikovem a Karlovými Vary vedoucí přes centrální Krušnohoří ve schváleném harmonogramu výstavby dopravní infrastruktury ČR do roku 2012 nefiguruje. „O zájmu saské strany jsme informováni a debatu s Němci nevylučujeme. Máme ovšem jiné priority,“ poznamenal mluvčí.

S tranzitní silnici ze Cvikova do Karlových Varů, která by umožnila průjezd i kamionům, nesouhlasí zástupci obcí z oblasti. Plán na vybudování komunikace vedoucí přes Krušné hory považujeme za absolutní nesmysl, řekla Právu předsedkyně mikroregionu Bystřice a starostka Perninku Jitka Tůmová.

„Víme o podnikatelské lobby na německé straně, která o silnici usiluje. Žádnou tranzitní kamionovou dopravu tady ale nechceme,“ dodala Tůmová.

,