Letadlo zkrachovalé maďarské letecké společnosti Malév.

Letadlo zkrachovalé maďarské letecké společnosti Malév. | foto: Wikimedia Commons

Letiště v Budapešti nepřijímá. Prasklé topení vyřadilo řídící věž

  • 3
Mezinárodní letiště v Budapešti je kvůli závadě v řídící věži zcela uzavřeno, lety byly přesměrovány do Vídně a do Bratislavy. Opět otevřeno bude v sobotu dopoledne. Z Prahy do maďarské metropole dnes neodletěly celkem tři spoje Českých aerolinií a stejný počet letadel v opačném směru.

"Obnovit leteckou dopravu na letišti plánujeme v sobotu v 10:00, termín se ale ještě může změnit," uvedlo letiště na svém webu.

"České aerolinie jsou připraveny v sobotu ráno do Budapešti vypravit letadlo s větší kapacitou, kam se překnihovávají cestující ze zrušených letů. Sobotní ranní let z Prahy je naplánovaný na 7:15," sdělil mluvčí ČSA Daniel Šabík.

"Podle informací, které máme, by mělo být maďarské letiště zprovozněné už od osmé hodiny ráno. Společnost situaci v Budapešti bedlivě sleduje a podle vývoje bude reagovat úpravou odletových časů na lince do Budapešti nebo vypravením většího stroje," dodal.

Většina letů byla přesměrována na vídeňské letiště Schwechat, společnost Wizzair s linkou z Londýna přistála ve východomaďarském Debrecínu. Povolení přistát v Budapešti dostal jen stroj nízkonákladové společnosti Ryanair letící z Paříže, kterému se nedostávalo palivo. Pilot přistál v režimu vizuálního přiblížení, tedy bez přístrojového přibližovacího systému.

Letiště Ference Liszta na svém webu uvedlo, že technická závada narušila dodávky elektrického proudu do kontrolní věže. Portál airportal.hu označil za příčinu prasklý rozvod topení.

,