Airbus 320 lowcost aerolinek Wizzair v Praze.

Airbus 320 lowcost aerolinek Wizzair v Praze. | foto: Archiv Lubora Obendraufa

Aerolinky se snaží nastartovat prodeje. Letenky nabízí i rok dopředu

  • 106
Letecké společnosti se snaží opět nastartovat prodej letenek, který se kvůli pandemii a zavedeným bezpečnostním opatřením téměř zastavil. Protože v řada zemí stále neotevřela hranice, zaměřují se na lety s pozdějším datem odletu. K mání jsou tak i letenky na začátek příští letní sezóny.

Maďarský nízkonákladový dopravce WizzAir tak například strávení velikonočních svátků v portugalském Portu nabízí už teď. A není zdaleka sám. Ryanair láká v podobném termínu na jednosměrné lety z Prahy do Milána za tisícovku, do Bruselu za devět set.

Ryanair už inzeruje letenky na rok 2021

Dalším, kdo se chystá rozjet prodeje letenek na příští sezonu ve snaze získat v co nejdříve peníze od zákazníků, jsou například Virgin Atlantic.

Kromě prodloužení časového předstihu, se kterým je možné letenky kupovat přikročili dopravci i k lehkému snižování cen proti předkrizovému období, hlásí tuzemští prodejci letenek. 

I přesto se však celková cena prodejních dokladů proti období před krizí zvýšila. „Změna nastala u chování zákazníků. Už si nepořizují ty nejlevnější tarify letenek, které neumožňují změny po zakoupení, ale dokupují k nim dodatečné služby, jako třeba pojištění. Také preferují přímé spoje, za které jsou tudíž ochotni více zaplatit,“ uvedla mediální zástupkyně prodejce Kiwi.com Nina Černá. 

Ve srovnání s nejtěžším obdobím konce března a dubna registrují prodejci letenek nárůst zhruba o 30 procent. Stále ovšem není příliš míst, kam by se z Česka dalo letět. Přeshraniční doprava je povolená zatím pouze z pražského Letiště Václava Havla, v provozu jsou ovšem jen čtyři linky. Do Amsterodamu, německého Düsseldorfu, Minsku a bulharské Sofie. 

Od pondělí se seznam těchto tras rozroste o Paříž, Frankfurt  a Stockholm. O týden později se připojí linky do Bukurešti a ukrajinského Kyjeva a Oděsy.