Letadlo společnosti Holidays Czech Airlines

Letadlo společnosti Holidays Czech Airlines | foto: Profimedia.cz

Islanďané zadrželi české letadlo kvůli nezaplaceným poplatkům

  • 55
Islandská správa letišť ISAVIA zadržela ve středu ráno na letišti v Keflavíku letadlo patřící sesterské společnosti Českých aerolinií, firmě Holidays Czech Airlines (HCA). Zadržení souvisí s nezaplacením přistávacích poplatků.

Zadržení letadla Airbus A-320 potvrdila mluvčí dopravce Hana Hejsková. "Ano, to letadlo je stále tady," sdělil iDNES.cz manažer islandského letiště Fridthor Eydal.

Letadla společnosti HCA si pronajímá od letošního června pro pravidelné linky islandská nízkonákladová společnost Iceland Express. Odpovědnost za zaplacení přistávacích poplatků však podle Islanďanů leží na provozovateli letadla, kterým je v tomto případě česká letecká společnost.

"Mohu potvrdit, že Holidays Czech Airlines pozastavily lety realizované pro společnost Iceland Express. Důvodem je změna vlastníka Iceland Express, kterým je nyní společnost Wowair," řekla iDNES.cz mluvčí dopravce Hana Hejsková.

Letadlo bude zadrženo v Keflavíku, dokud aerolinky nezaplatí příslušnou platbu v hotovosti. Podle informací z firmy však smluvním partnerem islandského letiště nejsou HCA, ale Iceland Express.

Společnost Iceland Express má vážné problémy. Její lety přebírají konkurenční aerolinky Wowair, které zřejmě už s českou firmou spolupracovat nebudou.

V Keflavíku nyní probíhá formální řešení ukončení činnosti pro Iceland Express. České aerolinky HCA podle Hejskové nemají žádné závazky spojené s operováním pro Iceland Express. HCA byly pouze dodavatelem Iceland Express, který využíval takzvaný ACMI pronájem posádek a letadel.

,