Měl to být jediný Dreamliner v Česku, Travel Service však objednávku zrušil (vizualizace). | foto: Travel Service

Sen o Dreamlineru v Česku končí. Travel Service zrušil objednávku

  • 110
Přes šest let mluvila tuzemská letecká společnost Travel Service o plánech zařadit do své flotily letadlo Boeing 787 Dreamliner. Nakonec zůstane jen u plánů: český dopravce objednávku na jediný letoun, který měl obdržet příští rok, zrušil.

Informaci jako první přinesl server heraldnet.com. Objednávka Travel Service už zmizela z oficiálních stránek Boeingu a výrobce letadel ji potvrdil.

Samotný dopravce nechtěl krok komentovat. "Nebudeme se k tomu vůbec vyjadřovat," řekla mluvčí Travel Service Vlaďka Dufková. Zpráva o zrušení objednávky přišla krátce poté, co firma objednala tři nové letouny 737 MAX 8 od stejného výrobce.

O tom, že objednaný Dreamliner nakonec do Česka nikdy nedorazí, se mluvilo několik let. Pro Travel Service, který se zaměřuje hlavně na krátké a středně dlouhé tratě, totiž mohlo být výhodné prodat pozici v pořadníku. Jeho objednávka totiž odešla brzy a podle aktuálního harmonogramu mělo být letadlo dodáno v roce 2015. Řada aerolinek musí na první dodávku úsporného letadla čekat déle.

Technické problémy letadla krátce po zařazení do pravidelného provozu u jiných aerolinek ale poptávku po letadle výrazně utlumily. Ještě před rokem přitom mohlo mít přenechání místa v pořadníku hodnotu v řádu milionů dolarů.

Pro Travel Service byla objednávka dlouhodobě marketingově dobrým krokem: při každé zmínce o Dreamlineru v Česku nechyběla obvykle zmínka, že jediné letadlo v Česku má objednaný právě tuzemský charterový dopravce. Vytížit ho na dálkové lety by bylo z Česka velmi složité: už dřívější pokusy cestovek ukázaly, že na lety do exotických destinací neexistuje u nás tak velká poptávka, která by uživila dálkové letadlo. Katalogová cena Dreamlineru je kolem tří miliard korun.

"Pohybujeme se v dynamickém prostředí a když naši zákazníci mění své plány, pracujeme s nimi, abychom podpořili jejich potřeby," komentoval dohodu o zrušení mluvčí Boeingu Marc Birtel. Travel Service je jejich dlouholetým zákazníkem, boeingy v jejich flotile výrazně převažují, pouze si od jiných dopravců občas pronajímá airbusy. V současné době provozuje Travel Service 28 boeingů 737. Boeing má na Dreamlinery téměř tisíc objednávek, necelá stovka přišla zatím letos.

14. prosince 2012