Na tuzemském trhu se služebními auty jde letos o jednu z největších zakázek. Ilustrační snímek.

Na tuzemském trhu se služebními auty jde letos o jednu z největších zakázek. Ilustrační snímek. | foto: Škoda

Dráhy si pronajmou stovky nových aut, soutěž srazila ceny o polovinu

  • 53
České dráhy výrazně obmění svůj vozový park služebních vozidel. Vozidla už nebudou vlastnit, ale budou si je pronajímat. V soutěži na leasing vyhrála společnost LeasePlan, která pronajme drahám nové škodovky a fordy.

Za operativní leasing na čtyři roky zaplatí dráhy celkem 81 milionů korun. Za to budou mít k dispozici 218 osobních aut značky Škoda (Fabia, Yeti a Superb) a 63 užitkových vozidel Ford (Connect, Transit).

Původní cena byla přitom odhadována na 170 milionů korun. V průměru za každé auto zaplatí za čtyři roky dráhy 288 tisíc korun. "Cena může být po ukončení leasingu upravena o kladný nebo záporný rozdíl dohodnuté ceny za přejeté nebo nedojeté kilometry oproti předpokládaným nájezdům jednotlivých skupin vozidel za dobu poskytování leasingu," uvedl mluvčí drah Radek Joklík.

Na tuzemském trhu se služebními auty jde letos o jednu z největších zakázek. Soutěže se účastnily všechny velké leasingové firmy, které podnikají na českém trhu.

Dráhy navíc sníží celkový počet aut, které používají. Ze současných 312 na 281. "Náklady na vozový park klesnou zhruba na třetinu ve srovnání se stávajícím stavem, kdy máme vozidla v majetku," podotkl Joklík.