Dráhy přijdou o třetinu zaměstnanců.

Dráhy přijdou o třetinu zaměstnanců. | foto: MF DNES

Dráhy přijdou o třetinu zaměstnanců. Převezme je správa železnic

  • 40
Ministr dopravy Vít Bárta nařídil přesunout 9 500 nádražních pracovníků Českých drah pod jiného zaměstnavatele - Správu železniční dopravní cesty. Zhruba třetina všech pracovníků Českých drah, kterých se to týká, řídí provoz vlaků na nádražích. Krok směřující k transformaci Českých drah by se měl uskutečnit co nejdříve.

"Týkalo by se to asi 9 500 zaměstnanců v profesích, jako jsou výpravčí, signalisté, zkrátka ti, co řídí na nádražích pohyb vlaků po trati," řekl iDNES.cz mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Tuto práci budou stále dotyční pracovníci vykonávat, ale pod jiným zaměstnavatelem. Pracovní smlouvy by měli u Správy železniční dopravní cesty.

Souvisí to s transformací Českých drah a postupným přesouváním činností pod Správu železniční dopravní cesty. V současnosti dráhy zaměstnávají zhruba 27 tisíc lidí.

Rozhodnutí se týká například výpravčích, signalistů, hláskařů, hradlářů nebo závorářů, naopak pokladní zřejmě zůstanou pod křídly Českých drah. V úředním žargonu se profese, kterých se ministrovo rozhodnutí týká, nazývají "živá dopravní cesta". Mrtvá dopravní cesta, tedy samotné koleje a údržba, přešla pod SŽDC už v létě 2008, správa za to drahám zaplatila 12 miliard korun.

"Pověřil jsem ředitele SŽDC Pavla Habartu a šéfa Českých drah Petra Žaludu, aby celou transakci začali připravovat," řekl Bárta. Podle něj se tak zefektivní provoz na železnici a státní pokladna ušetří. Dnes totiž správa železnic za některé služby spojené s obsluhou dráhy platí Českým drahám každoročně miliardové částky, letos 5,2 miliardy Kč, ministr přitom toto financování považuje za neprůhledné.

,