DB budou jednat exkluzivně již jen se Student Agency.

DB budou jednat exkluzivně již jen se Student Agency. | foto: Jan Zvolánek, iDNES.cz

Deutsche Bahn daly sbohem Českým drahám. Budou jednat jen s Jančurou

  • 1251
Německý státní železniční dopravce Deutsche Bahn nepočítá v budoucnu se spoluprací s Českými drahami na lince mezi Prahou a Hamburkem. Na lukrativní trati chce spolupracovat naopak s konkurencí státního dopravce: Student Agency Radima Jančury. Dozorčí rada Českých drah na základě toho schválila zrušení smlouvy na nákup souprav Railjet.

"Ještě jsme se nedohodli na budoucí spolupráci s žádným dopravcem. Nicméně jsme se rozhodli, že na toto téma budeme jednat exkluzivně již jen se Student Agency," řekl mluvčí DB Heinner Spannuth.

Německé dráhy zaslaly RegioJetu oficiální informaci o tom, že si vybraly právě je pro další exkluzivní jednání o projektu provozování vlaků na trase Praha - Drážďany - Berlín - Hamburk. "Toto rozhodnutí nás velmi těší, je to pro nás ocenění úspěšnosti provozu našich vlaků IC RegioJet, které v roce 2011 začaly jezdit na trase Praha - Ostravsko - Žilina," uvedl v tiskovém prohlášení mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj

Další informace firma zveřejní v návaznosti na jednání mezi německými drahami a RegioJetem.

Rozhodnutím německých drah padá plán na nákup vlaků Railjet, které plánovaly České dráhy nasadit právě na trať mezi Prahou a Hamburkem (více čtěte zde). Pro soupravy za pět miliard korun by neměly dráhy využití. Dozorčí rada zrušení smlouvy na čtvrtečním jednání schválila.

.