Nové mýto na spadnutí. CzechToll posílí kapacity, chce nasadit i drony

  • 42
Do spuštění nového mýtného systému zbývá deset dní. Firma CzechToll plánuje posílit registrační kapacity, což by mělo zkrátit kolony na rizikových místech. Čtyři z těchto míst budou sledovat drony. Nebude to ale stačit a mnohakilometrové kolony čekajících kamionů vzniknou zejména na hranicích s Polskem a Slovenskem.

Zavedení dronů, nebo posílení registračních pracovišť vyjde správce nového mýtného systému na zhruba 50 milionů korun. Opatření mají ale pouze zmírnit problémy, které se čekají v prvních třech dnech po spuštění satelitního mýta. 

Předpokládané kolony po zavedení nového systému mýta, to bude spuštěno 1. prosince 2019

„Kolony budou. Není možné všechno odstranit, eliminovat, je možné je jen zkrátit,“ řekl generální ředitel společnosti CzechToll Matej Okáli. Mezi přechody s největšími kolonami kamionů firma vytipovala například přechody v Bohumíně, Českém Těšíně, Lanžhotu nebo v Náchodě. Opatření plánovaná s policií by ale měla zkrátit desítky hodin čekání na několikahodinové kolony. Řidiče osobních aut proto firma vyzvala, aby plánované cesty přes riziková místa buď odložili, nebo aby využili pro přejezd hraniční přechody určené jen pro osobní auta.

Dopravci si palubní jednotky pro nový systém mohou vyzvedávat od 22. září. Doposud se do  systému zaregistrovalo 251 tisíc vozidel, více než 200 tisíc ovšem stále chybí. „Z informační kampaně se proto nyní stává kampaň přesvědčovací,“ uvedl ministr dopravy Vladimír Kremlík (ANO).

Jelikož velká část dopravců nechává registraci do nového systému na poslední chvíli, budoucí správce mýta plánuje v příštích dnech posílit kapacity. U hranic a dalších rizikových úseků vytvoří CzechToll dočasná registrační pracoviště, mezi kolonami se budou pohybovat také registrační auta. Tato opatření by měla zkrátit kolony na nejrizikovějších místech.

„V ČR se registrovalo víc než 80 procent dopravců, bohužel ty problémy způsobí hlavně malí zahraniční dopravci, kterých je zatím registrovaných zhruba 15 procent plánovaného počtu,“ řekl  Okáli.

Nový mýtný systém založený na satelitní technologii začne na stávajícím rozsahu zpoplatněných silnic platit od neděle 1. prosince. Podle dopravního modelu, který CzechToll představil minulý týden, hrozí kvůli pomalým registracím na některých místech kolony až ke 40 kilometrům.

V boji s kolonami pomůže policie a drony

Posílení registračních míst by jejich délku mělo zkrátit. Například na česko-slovenském hraničním přechodu Lanžhot na Břeclavsku z původně odhadovaných 44 kilometrů na 12 kilometrů, v Bohumíně ze 40 kilometrů na 11 kilometrů a v Českém Těšíně z 22 kilometrů na pět kilometrů.

V mýtu je zapsána ani ne polovina aut, kolony na hranicích mohou mít až 40 km

„Na čtyřech rizikových místech budeme v rámci denního provozu používat na koordinaci drony, v noci by nám mohl pomoci policejní sbor,“ uvedl Okáli.

Již nyní však mohou řidiči provést potřebnou výměnu palubních jednotek  osobně na jednom z 200 obchodních míst v Česku, nebo prostřednictvím vydavatelů takzvaných tankovacích karet, nebo prostřednictvím internetu na webové adrese www.mytocz.eu.