Ztráta ČKA udělala do rozpočtu díru

  • 1
V české státní kase chybělo na konci července 26,8 miliardy korun. Právě o tolik převýšily dosavadní výdaje nad příjmy. Nebýt nutnosti uhradit 33,2miliardovou ztrátu České konsolidační agentury, mohlo hospodaření dopadnout lépe. "Po očištění letošního červencového výsledku o jednorázový vliv úhrady ztráty KoB by rozpočet skončil přebytkem 7,3 miliardy," uvedlo ministerstvo financí.

Koncem června vykazovalo pokladní plnění rozpočtu schodek 0,9 miliardy korun. Ve stejném období loni byl dokonce o 3,3 miliardy korun nižší. Pro celý letošní rok je schválen deficit ve výši 46,2 miliardy korun. 

Správci státních financí ale už dnes varují, že realita bude horší. "Ve zbytku roku ministerstvo počítá s postupným zhoršováním a celoroční schodek by tak mohl dosáhnout zhruba 68 miliard, což je o 22 miliard více než schválený schodek," uvádí MF.

Za sedm měsíců přiteklo do státní pokladny 59,6 procenta očekávaných příjmů, což je více, než se očekávalo. Za celý rok ale ministerstvo přepokládá výpadek asi čtyř miliard nedaňových příjmů. Tyto příjmy by neměly být v příštím rozpočtu už zahrnuty.

Zhruba 90 procent ze všech letošních příjmů rozpočtu tvoří daně a inkaso pojistného. Na daních se zatím vybralo přes 274 miliard korun, zaostávají ale příjmy z daní z přidané hodnoty a spotřebních daní. Naopak lepší se výběr daní právnických osob.

Mírně vyšší oproti předpokladům byly i výdaje rozpočtu. Čerpání sociálních dávek dosáhlo 172,8 miliard, přičemž šlo především o důchody. Do konce roku by měly tyto výdaje překročit rozpočet asi o tři miliardy.

Další miliardy bude muset stát vynaložit na družstevní záložny a polní nemocnici v Afghánistánu. "Celkově lze tedy očekávat překročení rozpočtovaných výdajů zhruba o 18 miliard Kč, což při předpokládaném nenaplnění příjmů o cca čtyři miliardy bude znamenat výsledný celoroční schodek zhruba ve výši asi 68 miliard Kč," uzavírá zpráva.