Půl miliardy korun ze Švýcarska by se mělo vrátit zpět do ČR. Ilustrační foto

Půl miliardy korun ze Švýcarska by se mělo vrátit zpět do ČR. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Ztracená půlmiliarda z UBS míří zpět do Česka

  • 22
Půl miliardy korun, které z firmy náležící pod Českou konsolidační agenturu za podivných okolností vyvedl na účet u švýcarské UBS její bývalý manažer Jan Šik, se vrátí do Česka. Informaci potvrdil MF DNES šéf agentury Zdeněk Čáp. Podrobnosti ČKA oznámí na odpolední tiskové konferenci.

Česká konsolidační agentura vede se švýcarskou bankou od loňského léta soudní spor v Curychu, ale zároveň s ní vyjednávala o mimosoudní dohodě.

Podle dřívějších vyjádření Čápa probíhala intenzivní jednání v Česku i ve Švýcarsku, dosud ale nebylo jasné, zda se stihnou dokončit před zrušením ČKA k poslednímu dni letošního roku.

Podle dřívějších informací by se mělo do ČR nejdříve vrátit 420 milionů Kč, poté i zbylých 80 milionů. Zbytek peněz plus náhradu škody bude stát s bankou vymáhat na vinících. Celková suma je 558,5 milionu Kč, napsala ČTK s odvoláním na ministra financí Miroslava Kalouska.

Dozorčí rada ČKA včera schválila dokument, na základě kterého by měla agentura získat zpět ztracené peníze, dnes se jím měla zabývat také vláda.

Česká konsolidační agentura a její právníci obhajovali své právo na spornou částku hlavně argumentem, že bývalý manažer Jan Šik neměl oprávnění k otevření účtu u UBS. Ta ale přesto konto zřídila a peníze na něj přijala.

Během transferu selhaly bezpečnostní mechanismy také na české straně a zmizení půl miliardy si dlouho nikdo nevšiml.

Ve Švýcarsku je lepší zhodnocení
Převod se uskutečnil v březnu roku 2005, ČKA na něj údajně přišla až v květnu roku 2006. Šik chtěl prý peníze ve Švýcarsku na investičním účtu UBS lépe zhodnotit.

Proces otevření účtu měli zprostředkovat podnikatelé František Savov a Miloš Skořepa. Ten se pohyboval například kolem sporného projektu Internet do škol. Savov zase hraje důležitou roli ve vydavatelství Mladá fronta (s MF DNES má společné jen jméno, pozn. red.).

Skořepa se Savovem měli podle ČKA s UBS dlouhodobé obchodní vztahy. Čtvrté skloňované jméno patří bankovnímu úředníkovi UBS André Horákovi.

Kauzou se od loňského léta zabývá Městské státní zastupitelství v Praze, kvůli ztracené půlmiliardě ale dosud nebyl nikdo obviněn.