Zrodil se Czech Made II pro jídlo

  • 162
Ministr zemědělství Jaroslav Palas představil novou značku, která bude od podzimu k vidění na vybraných českých potravinách. Jmenuje se KlasA. Ministerstvo ji bude udělovat špičkovým produktům. Jejím úkolem je pomáhat domácím výrobkům v soutěži s evropským zbožím, zejména po vstupu země do unie.

Logo vzešlo z amatérské soutěže, která byla vyhlášena i na stránkách iDNES (ZDE).

Účastnilo se jí i 16 profesionálních agentur. Ministerstvo zemědělství obdrželo celkem 262 návrhů. Nejčastějším motivem byl koláč. Nejčastěji použitým slovem pro název byla kvalita.

Nápad na zavedení značky není příliš originální. Na začátku 90. let přišel ministr průmyslu Vladimír Dlouhý s logem Czech Made. Punc kvality měl propagovat české výrobky. Postupně však jeho lesk vybledl a nyní se už takřka nepoužívá.

Kdo může získat Klasu
Takové označení by podle ministerstva mělo být pro každého spotřebitele zárukou nadstandardní bezpečnosti a kvality.

Značku bude jednotlivým potravinářským nebo zemědělským produktům propůjčovat osobně ministr zemědělství. Pokud výrobek kvalitu neudrží, o značku KlasA přijde.

Palas při představování programu argumentoval také tím, že většina členských i kandidátských zemí Evropské unie své domácí výrobky podporuje. Bez tohoto projektu by se tak Česko mohlo podle něho ocitnout v konkurenčně nevýhodném prostředí.

S udělením prvních značek podpory českých potravin počítá ministerstvo na podzim. Většina výrobků by ocenění získávala na tři roky, víno a některé zemědělské produkty pak na jeden konkrétní rok.

DÁLE ČTĚTE

Další info o značce

Vybíráte podle původu zboží? Je pro vás rozhodující kvalita?
Výsledek hlasování čtenářů iDNES

Pro získání značky kvality ministerstvo navrhuje sedm kritérií, například nutný podíl tuzemských surovin použitých při výrobě.

V případě mléčných, masných a mlynářských výrobků nebo pečiva musí české suroviny tvořit nejméně 90 procent. V ostatních případech postačí 70 procent české produkce.

Výjimkou pak jsou produkty, u nichž je nezbytné použít polotovary z dovozu, jako je kakao, tropické plody nebo mořské ryby. Tady postačí čtyřicetiprocentní podíl českých surovin.

Vítězný návrh značky, která bude v obchodech upozorňovat na kvalitní české jídlo. Ministerstvo zemědělství tak chce chránit české výrobce před tlakem jejich evropských kolegů, 4. června 2003.

Ministr zemědělství Jaroslav Palas ukazuje logo KlasA, které bude jako známka kvality udělováno prvotřídním českým potravinám (4. června 2003)