Zájemci si prohlédnou jednotlivé vinařské trati v jihozápadní části Znojemska. | foto: plz, iDNES.cz

Znovín zahájil putování po vinicích

Zhruba tři tisíce lidí se tento a příští týden zúčastní akce Znovínu Znojmo pro vinařské turisty. Už pošesté se bude konat Putování po vinicích Znojemska. "Je to už tak velká akce, že se během ní v podstatě zastaví celý chod firmy a všichni se věnují návštěvníkům," uvedl generální ředitel Znovínu Pavel Vajčner.

Tento týden se koná od středy do soboty, opakování bude příští týden. Během jednodenního programu si lidé prohlédnou jednotlivé vinařské trati v jihozápadní části Znojemské vinařské podoblasti.

Konkrétně uvidí viniční trať Staré vinice v obci Havraníky, spatří i proslulou vinici Šobes a také Naučnou vinici starých odrůd za Moravským sklípkem v Šatově. Večer je pak na programu řízená i individuální ochutnávka vín ročníku 2005.

Ředitel Vajčner tvrdí, že takový servis jako Znovín pro vinařské turisty nenabízí ani proslulá západoevropská vinařství.

"Začínali jsme v roce 1995 v podstatě obyčejnými ochutnávkami vín, nyní nabízíme navíc prohlídky sklepů, vinic – dokonce od jara do podzimu s ochutnávkami vín přímo na vinicích – dále zmíněné organizované putování, které se na jaře dělá po vinicích a na podzim po archivních sklepech, organizujeme vinobraní, slavnosti burčáku, vyhlídkový turistický vláček a dokonce i cyklistický závod," vypočítává Pavel Vajčner.

Podle něho počet lidí, kteří se zúčastní alespoň  nějaké části vinařského turistického programu Znovín každým rokem roste zhruba o deset procent. Vloni už jich bylo téměř třicet tisíc.