Podle něj už o tom odborníky přesvědčilo několik vinařských výstav. A posoudit to budou moci i návštěvníci dvoudenní prestižní výstavy Valtické vinné trhy, která zítra začne v jízdárně valtického zámku.
"V posledních letech se modré odrůdy ve větší míře vysazují, ale zvedla se i úroveň pěstování a zpracování," vysvětlil Šťastný. Ve starších výsadbách jsou dvě třetiny vinic bílých, v posledních letech se ale víc vysazuje například Frankovka nebo Rulandské modré a modrých hroznů je celkově víc než bílých.
Výroba červeného vína je přitom podle vinařů složitější, v lisech na modré hrozny se za stejných podmínek vyrobí méně vína. "Zatímco bílé hrozny se hned po sklizni lisují a za minimálního styku se vzduchem se dávají kvasit, modré se nejprve pomelou, a pak se musí nechat šest až sedm dnů pracovat," popsal Šťastný.
Jeho slova o kvalitě červeného potvrzuje i Jan Hajda z břeclavské agrární komory. "Jihomoravská vína jsou obecně kvalitnější než dřív," míní. Může za to hlavně lepší technologie, moderní postupy a kvalitnější hrozny, dodal.
Zvlášť kvalitní bude podle vinařů červené víno z loňských hroznů, prospělo mu podzimní teplo. Odborníci i laická veřejnost se o tom budou moci přesvědčit i na letošních Valtických vinných trzích, a to přesto že, šampiónem akce je podle poroty Zweigelt & Cabernet Sauvignon 2003 rakouského vinaře Karl Neustifter. "Je to poprvé v téměř čtyřicetileté historii trhů, kdy vyhrálo víno z Rakouska," doplnil Šťastný.
Hned dva poháry si z Valtic odveze společnost Vinné sklepy Valtice. Za nejúspěšnější kolekci vín ji ocenil ministr zemědělství Jan Mládek, Frankovka pozdní sběr z roku 2003 uspěla u Českomoravského svazu vinařských podniků. Vína dostala celkem deset cen, z jihomoravských porota nejvýš ohodnotila loňské Chardonnay z Rakvic. Pohár hejtmana jihomoravského kraje si tak z valtických trhů odveze společnost Ravis.