Zlé počasí zpomalilo stavebnictví

Nepříznivé počasí zpomalilo v listopadu růst stavebnictví, které meziročně vzrostlo jen o 2,5 procenta. Po odečtení vlivu vyššího počtu pracovních dnů se přírůstek oproti listopadu 2000 smrsknul dokonce na 1,2 procenta, což je zatím nejpomalejší loni zaznamenané tempo.

Oproti říjnu si stavebnictví po očištění od sezonních výkyvů v listopadu 2001 pohoršilo dokonce o 2,7 procenta. "Výkon stavebnictví byl mimo jiné ovlivněn horším počasím, což bude i případ prosincového výsledku. Ten však podle našeho očekávání bude lepší než listopadový, jednak kvůli uzavírání fakturace před koncem roku a také kvůli nižší srovnávací základně předcházejícího prosince," tvrdí Miroslav Brabec z Raiffeisenbank.

Celoroční výkon stavebnictví by pak měl být podle Brabce blízký slušnému desetiprocentnímu růstu. "Stavebnictví se potýká s nižší ochotou domácností investovat do bydlení, na druhou stranu však situaci stále zachraňují investice do výrobních kapacit, a to i přes nadcházející zimní oslabení," dodává analytik.

Loňské první pololetí navíc mimořádně vysokými výkony a růsty nastavilo pro srovnání s letošními hodnotami velmi vysokou laťku. Někdejší tempa v řádu desítek procent se tak brzy nevrátí. "V dlouhodobějším pohledu by však měla situace ve stavebnictví zůstat příznivá. Plánované projekty jako například automobilka v Kolíně by měly udržet ve stavebnictví růstový trend," domnívá se David Marek z Patria Finance.

Průměrná nominální mzda dosáhla v listopadu 17 297 korun a byla o 7,6 procenta vyšší než v listopadu 2000, růst reálných mezd dosáhl 3,3 procenta.