Tržby obchodů před Vánocemi rostly, přesto je dopad krize cítit.

Tržby obchodů před Vánocemi rostly, přesto je dopad krize cítit. | foto: Profimedia.cz

Zlatá neděle netrhla rekordy, obchodníkům ale pomůže

  • 8
Ne nadarmo se říká poslední neděli před Vánocemi zlatá – právě na tento den obchodníci tradičně nejvíce spoléhají a čekají rekordní tržby. Stejně tomu bylo i letos.

Poslední víkend se vydaly do obchodních center na hon za vánočními dárky miliony lidí. Přesto obchodníci tentokrát se slovem "rekordní" šetří.

"Denní rekordy letos padat nebudou. Prodeje jsou dobré, celý měsíc jsou poměrně stabilní, ale během zlaté či stříbrné neděle se žádné vánoční masakry, jak tomu bylo v posledních letech, nekonaly," říká Ondřej Šlechta, oblastní manažer prodejen Sportisimo.

Méně divoký víkend co do tržeb odůvodňují obchodníci také tím, že po víkendu zbývají do Vánoc ještě dva pracovní dny, což loni nebylo.

"V posledních letech pociťujeme, že lidé své nákupy časují těsněji před samotné Vánoce, tudíž letos může být třeba zlaté úterý," říká Jiří Klíčník, ředitel obchodů Electro World. Druhým dechem však dodává, že celkové vánoční nákupy jsou letos slabší než v minulosti.

Zájem o knihy neupadá

"Tržby a trh celkově chladnou, cítíme větší opatrnost lidí při utrácení. Kusů se před Vánocemi prodá více než loni, ale ceny šly výrazně dolů," říká také Pavel Sláma, šéf obchodů Datart. Hodně se prý prodávají především ploché televize, jejichž cena během posledního roku výrazně klesla.

O něco optimističtěji než obchody s elektronikou vidí letošní výsledky prodejci levnějších věcí – oblečení nebo knih.

"Přesná čísla zatím nemám, ale když vidím, co se děje na našich prodejnách, věřím, že i letos prolomíme rekordy," říká šéf obchodů s oděvy New Yorker Jaroslav Mašek.

Propad tržeb nečeká ani Jiří Jirásek, spolumajitel knihkupectví Luxor, podle něj se tržby spíše vyrovnají loňským.

"Pro lidi jsou knihy záchrannou brzdou, jsou finančně přijatelným dárkem, tudíž na ně krize nemá větší vliv," dodává Jirásek.