Zemědělci proti zahraničním potravinám protestovali už v červnu.

Zemědělci proti zahraničním potravinám protestovali už v červnu. | foto: David Neff, MF DNES

Zemědělci potrestají obchody, které nejsou dost české

  • 33
Protesty proti potravinám z ciziny mají pokračování. V březnu zemědělci na hranicích protestovali proti dovozům masa do českých obchodů. Nyní se chystají udeřit přímo na konkrétní "viníky".

Blokády mají podle prezidenta Agrární komory České republiky Jana Veleby začít v druhé polovině června. Nyní komora vyhodnotí zásobenost jedenácti českých obchodních řetězců.

Sledovat budou podíly mléčných i masných výrobků. Kdo dopadne nejhůře, bude potrestán. Podle informací ČTK chtějí zemědělci blokovat zásobování, konkrétnější ale nebyli.

Dovozy ze zahraničí prý domácí zemědělce i zpracovatele připravují o odbyt. Akci mají doprovázet výzvy spotřebitelům, aby kupovali domácí výrobky.

"Zároveň chystáme apel vůči politikům, kteří se za deset let nezmohli na jediný úspěšný pokus legislativou alespoň částečně upravit chování řetězců," uvedl Veleba.

Viceprezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Zdeněk Juračka dnes chystaný protest zemědělců kritizoval a poukázal na to, že obchodníci kvůli dodávkám českých potravin do tuzemských prodejen letos na jaře zasedli se zástupci zemědělců ke společnému stolu a dohodli se na dalším postupu.

"Teď je řada na bilaterálních jednáních mezi odběrateli a dodavateli, která by neměla být rušena podobnými akcemi," řekl Juračka, podle kterého by blokáda zásobování obchodů mohla situaci zhoršit.

Se zvolenou formou protestu nesouhlasí ministr zemědělství Petr Gandalovič, protože podle něj není výhodná pro žádnou ze stran a hlavně ne pro spotřebitele.

"Společný evropský trh zaručuje, že podmínky jsou rovné pro všechny. Tak jako se do Česka zboží dováží, mohou zemědělci své produkty vyvážet a také toho využívají," uvedl ministr.

Již dříve podotkl, že dává přednost spíše informační kampani zaměřené na zákazníka. Výrobci podle něj sami musejí svého spotřebitele vychovávat a svou roli by měly hrát i spotřebitelské svazy.

V březnu zhruba 200 zemědělců z celých Čech protestovalo na jihočeském hraničním přechodu s Rakouskem v Dolním Dvořišti. - více zde

Demonstrací chtěli upozornit na situaci českých chovatelů prasat, které podle nich ohrožuje rostoucí dovoz vepřového masa do řetězců a likvidační výkupní ceny. Za poslední kapku tehdy rolníci označili krok Intersparu, který se rozhodl dovážet část masa z Rakouska.

Zemědělci už díky ministru zemědělství Gandalovičovi také dvakrát se zástupci řetězců jednali. Podle nich ale k žádné změně nedošlo.

, ,