Jaromír Dušek

Jaromír Dušek - Jaromír Dušek | foto: Nguyen P. Thao, MF DNES

Železniční odbory zažalují bývalého šéfa Duška

  • 15
Železniční odboráři zažalují svého bývalého dlouholetého bosse Jaromíra Duška. Po bývalém předákovi chtějí, aby jim uhradil 4,8 milionu korun za předražené stavby. Dušek obvinění z toho, že by odborářům způsobil škodu, odmítá. S informací přišel jako první server Týden.cz.

"Na základě zprávy znaleckého ústavu jsme se včera rozhodli podat na Jaromíra Duška občanskoprávní žalobu," řekl iDNES.cz místopředseda Odborového sdružení železničářů Jaroslav Pejša. "V této souvislosti je bohužel nutné podat i trestní oznámení pro špatnou správu svěřeného majetku," dodal.

Vymáhat téměř pětimilionovou škodu jim poradili odborníci, kteří prováděli audit oprav hotelů Oddech a Lesní chata v Krkonoších. "Znalecký ústav vyčíslil, že hodnota topné soustavy je u těchto staveb nižší právě o tuto částku," upřesnil Pejša.

Oprava hotelu Oddech stála přibližně 51 milionů korun, Lesní chatu nechali odboráři zrekonstruovat za 109 milionů Kč. K některým opravám však nenašli faktury, jiné byly předražené, píše server.

Dušek ale odmítá, že by platil za něco více peněz, než bylo nutné, a nevěří ani tomu, že by vedení OSŽ mělo o opravách málo informací.

"Vše bylo schváleno na základě výběrového řízení. Práce navíc byly také schváleny stavebním dozorem a účetní skupinou. Vše je v pořádku a vedení na mě nic nemá, jen šíří další pomluvy, aby ospravedlnilo mé odvolání," řekl iDNES.cz bývalý předseda.

"Zloděje ze mě ale neudělají a já se budu proti těmto pomluvám bránit," dodal s tím, že proti němu stojí jen odboroví "spiklenci" a drtivá většina odborářů mu stále věří.

Ústředí odborů rozhodlo o Duškově odvolání loni v září kvůli údajné ztrátě důvěry. Ta měla spočívat v tom, že Dušek bez vědomí ostatních členů vedení rozhodoval o výrazně vyšších částkách, než mu příslušelo. - více zde

Nejsilnější odborová centrála na železnici má přes 60 tisíc členů. Její vedení podá podle Pejši na bývalého bosse žalobu nejpozději do konce března.