V Evropě se pěstuje přibližně 150 druhů zeleniny, v Česku 35 druhů. | foto: Shutterstock

Z Peru i Afghánistánu. Odkud pochází zelenina, kterou máme doma na stole

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Čerstvou zeleninu máme na stole dvanáct měsíců v roce. Ale za jakou cenu? A opravdu ji někdy musíme vozit až z druhého konce planety, třeba i obyčejné brambory? ptá se magazín Víkend DNES.

Musela to být tehdy významná hostina. Vilém Slavata z Chlumu a Košumberka v roce 1623 možná slavil čerstvě udělenou funkci nejvyššího komorníka Českého království, možná byl jen rád, že před pěti lety přežil pražskou defenestraci. V každém případě šlechtickým hostům servíroval na talířích exotickou novinku: žluté hlízy vykopané ze země. Brambory.

První zmínka o bramborách na českém území je stará rovných 400 let. Nevíme, jak je kuchaři tehdy připravili ani zda si hosté pochutnali, od té doby však pronikly do české stravy.

„Tam, kde lidé začali pěstovat brambory, se ženy staly plodnějšími, rostla porodnost a snížila se dětská úmrtnost.“

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se